До 50 млн. лв., ще се предоставят на лечебни заведения за болнична помощ, които ще осигурят над 50% от легловия си капацитет за лечение на пациенти с коронавирус. Това реши днес на извънредно заседание Министерския съвет.

Освен това, с 15 милиона лева ще се закупят бързи антигенни тестове, а 10 милиона ще се отделят, за да получи по 1000 лева всеки общопрактикуващ лекар за проследяване на граждани с коронавирус.

„Изправяме целия потенциал на здравната система срещу коронавируса. Днес осигурихме още 81 милиона лева за изпълнението на допълнителни мерки в борбата срещу COVID-19, вече има единен медицински протокол на действие, включихме и личните лекари, но най-важното е хората да продължат да се пазят!“, заяви премиерът Бойко Борисов на извънредното правителствено онлайн заседание. 

Здравният министър трябва да осигури възможност за даряване на кръвна плазма не само в София, а и в страната, от пациенти, преболедували COVID-19, посочва още премиерът.

А от 1 ноември всеки общопрактикуващ лекар ще получава по 1000 лв. за проследяване на граждани, при които е установен COVID-19. Целта е по този начин те да бъдат мотивирани за проследяване, назначаване на терапия и последващ контрол на здравословното състояние на гражданите.

Друга мярка, която ще бъде въведена, е обособяване на COVID-зони както в някои от столичните ДКЦ-та, така и в такива в по-големите градове на страната.