Намираме се в сериозна фаза на епидемията. Съгласно нашия план правим реорганизация в медицинската помощ в страната, каза на извънреден брифинг здравният министър Костадин Ангелов. 

"Новите мерки, които ще приложим до края на годината, за да обезпечим тази реорганизация, са в размер на 80 милиона лева. Те ще бъдат насочени в етап доболнична помощ, а именно за укрепване капацитета на общопрактикуващите лекари. 5 милиона лева на месец ще бъдат отпуснати допълнително на всички общопрактикуващи лекари в България и на всеки отделно по 1000 лева", поясни Ангелов.

„Натискът върху тях се увеличава с всеки изминал ден“, каза здравният министър.

В някои от ДКЦ-тата в София и в тези в по-големите градове в страната, където натискът върху болничната система е голям, ще бъдат разкрити допълнителни COVID зони. Там ще работят лекар, сестра, лаборант и в тях ще се извършва клиничен преглед, тест за коронавирус, лабораторни изследвания за кръв по преценка на лекаря и образно изследване на белия дроб. На месец това прави около 3 милиона лева.

Екипът, който ще работи там, ще получава допълнително към трудовите си възнаграждения по 1000 лв. на човек и допълнително 10 лв. за преминал пациент през тази зона.

По отношение на лечебните заведение се увеличава капацитетът от 10 на 20% за поддържане на готовност за легла.

„В тези лечебни заведения, които определим със заповед и които поддържат капацитет не по-малко от 50% от леглата си, ще отпуснем допълнителни 50 милиона лева“, каза Ангелов.

Допълнително ще бъдат отпуснати 15 милиона лева, с които ще бъдат закупени антигенни тестове.

„Очакваме с тези мерки да помогнем и да укрепим усилията на хората, които работят на първа линия в болниците“, каза здравният министър.

Той бе категоричен, че няма недостиг на интензивни легла на територията на София.

Той информира още, че при изнесените центрове пред болниците се образуват огромни опашки.

„Самоцелното изследване на хора, които нямат симптоматика, е абсолютно ненужно и то не помага по никакъв начин на системата, а напротив – затормозява я“, каза здравният министър.

„Обикновено при липса на симптоми бързият антигенен тест и PCR тестът показват отрицателни резултати“, обясни Ангелов.

По думите му няма смисъл тези тестове да се изхабяват за нечие спокойствие.

„Нека да съсредоточим усилията си в рационално мислене, а не да ни води страха. Няма смисъл от това“, каза той.

Здравният министър подчерта също така, че не всеки, който постъпи в болница, има нужда да бъде лекуван с „Ремдесивир“. От него имат нужда само хората, които имат показания за включване в тази терапия.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!