Само за тази неделя в София са хоспитализирани 1252 души, от които 141 в интензивни отделения. Ръстът спрямо събота е 84. Това показва един огромен натиск върху болниците в София и колкото да се увеличават леглата и капацитетът, не можем да си позволим да поставяме болниците в тази ситуация. Затова възложих да се създаде COVID зона с ДКЦ-тата, в която да могат да получат пациентите преглед и изследвания и рентгенова снимка , заяви кметът на столицата Йорданка Фандъкова на извънреден брифинг със здравния министър Костадин Ангелов.

Това е нещо, което ДКЦ-тата могат бързо а организират. Очаквам до края на седмицата да започне поетапно включването им, допълни Фандъкова.

Постигнахме договореност от правителството да бъдат отпуснати от правителството допълнителни средства за всички лекари и сестри, които работят в тези COVID зони, обяви кметът на София.

По този начин ще се намали натискът към болниците и ще бъде създадено свързващото звено, което досега е липсвало. Пациентите, които ще бъдат изпращани в тези зони, ще бъдат изследвани, а джипито ще прецени тяхното домашно лечение, където е възможно, а където не е, ще бъдат насочвани чрез Бърза помощ към болниците, обясни Фандъкова.

Включихме ДКЦ-тата, за да успокоим хората, но основната тежест за диагностиката остава върху общопрактикуващите лекари. "Те ще бъдат първото сито, а второто сито ще са тези кабинети, защото рискуваме да се образуват големи опашки пред тези кабинети", заяви Фандъкова.

Столичният кмет отново призова гражданите да спазват мерките и да щадят медиците, като отбеляза, че контролът е затегнат.

По нейните думи мерките са достатъчни и ако ги спазваме, ще има спад в броя на заразените, но при продължаване на възходящата тенденция с нови случай има още една мярка, която може да се предприеме и тя да бъде по отношение на прогимназиалния курс на обучение в училищата, където има струпване на хора и опасност от разпространение на инфекцията. В това отношение министърът на образованието е дал свобода не само на ниво община, но и на ниво на отделните учебни заведения.

  • Кунчев: В следващите седмици случаите ще нараснат - това е трета вълна
  • Здравните власти: Няма натиск върху лечебните заведения у нас, има достатъчно легла
  • Борисов: В третата решителна битка и вълна на коронавируса сме
  • Вирусолог: Ваксината на „Джонсън и Джонсън“ предотвратява тежките случаи повече от 85%
  • 2403 нови случая на коронавирус у нас
  • Студенти доброволци в битката с COVID-19 получиха стипендии
  • Личните лекари поискаха приоритетно ваксини за пациентите си
  • Заради новите варианти на COVID-19: Възможна е реимунизация с трета доза
  • Над 1000 проверки в заведения и магазини са направени в София
  • Балтов: „Зелените коридори“ ще отворят след първата ваксинация за РИК и СИК