Зрители алармират за недостиг на медикаменти за домашно лечение на COVID-19. В аптечната мрежа вече липсвали голяма част от лекарствата, препоръчвани от лекарите. 

Кристина Газиева провери дали е така. Екипът ни посети няколко аптеки на случаен принцип в столицата. Търсим антибиотик, мултивитамини, хранителни добавки, както и апарат за измерване на сатурацията.

Питаме фармацевта за най-търсения в момента антибиотик, който пациентите с COVID-19 на домашно лечение си купуват – азитромицин.

Оказва се, че няма. Фармацевтката обясни, че няма по складовете и се очаква да има през декември месец. Клиентът след нас пък пита за конкретна хранителна добавка, също препоръчвана от лекарите при коронавирус, но и тя е свършила.

Сценарият е същият и в другите аптеки. Хората на опашка питат за същите продукти.

И резултатът: След като обиколихме няколко произволно избрани аптеки в столицата – големи и малки – успяхме да купим единствено хранителна добавка на стойност 40 лева.

В поредната аптека почти всичко е изчерпано. Дължи се на масовата психоза, ни казва магистър-фармацевтът Маргарита Грозданова.

„Някаква лудост е обхванала всички. В момента е трудно да набавим антибиотици от групата на азитромицина. Също витамин D изчезва още на същия ден, селен, цинк“, обясни Маргарита Грозданова.

Фармацевтите алармират и за друг проблем – пациентите идват за антибиотик, но без рецепта. Тъй като личните им лекари "издават" рецептата по телефона.

- Къде да ги върнем? Лекарят няма да го прегледа. Ако човекът е с COVID-19 и близкият е дошъл за терапия, просто сме в един ребус който… ужасна ситуация, заяви Маргарита Грозданова.

Тя допълни, че се налага да дадат антибиотик без рецепта.

От Българския фармацевтичен съюз призовават да не се стига до паника.

„Можем да кажем, че ноември ще бъде март. Като пак апелирам да се успокоят хората. Лекарства ще има, ако всеки ги ползва по предназначение“, обясни Димитър Маринов от Българскиа фармацевтичен съюз.

От Асоциацията на търговците на едро с лекарства обясниха за bTV, че в действителност търсенето е завишено, но вече са направени поръчки за доставка на допълнителни количества лекарства, съдържащи азитромицин.

Другата седмица ще има доставка и на апарати за сатурация. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!