Здравният министър проф. Костадин Ангелов стана първият българин, който доброволно се ваксиниран срещу COVID-19.

С този акт той се надява да покаже на обществото, че препаратът на „Пфайзер“ и „Бионтех“ е безопасен и ефективен.

Манипулацията беше извършена в столичната болница УМБАЛ „Света Анна“. Преди това той беше прегледан, измерено беше кръвното и температурата му, след което подписа документ за информирано съгласие.

"Вярвам, че много скоро ще започнем да надделяваме над COVID-19. Нямам търпение да се видя със 70-годишния ми баща, без да се притеснявам, че ще го заразя“, бяха първите думи на проф. Ангелов.

След приключване на ваксинацията той остана под лекарско наблюдение около 15 минути, в случай на алергична реакция. Той получи картонче с името си, информация за имунизацията и кога трябва да постави втората си доза. 

След него срещу коронавирусна инфекция се имунизира ръководителят на COVID отделенията в лечебното заведение д-р Рада Прокопова и медицинската сестра в КАИЛ Ани Кирова.   

Снимка: Ладислав Цветков

Доза от препарата получи и Тивериополският епископ Тихон. Така символично Българската православна църква благослови старта на имунизацията срещу COVID-19 у нас.

 

Председателят на Националния оперативния щаб проф. Венцислав Мутафчийски беше категоричен, че именно медиците са тези, които трябва да дадат пример и  да покажат, че ваксината е безопасна. Той също даде личен пример като се ваксинира.

 

Снимка: ВМА

В най-голямата спешна болница у нас "Пирогов" се имунизираха директорът на лечебното заведение проф. Асен Балтов и председателят на ваксинационния щаб проф. Красимир Гивов.

"Смятам, че тази ваксина ще направи така, че всички да живеем свободно. Независимо, че аз съм аз прекарал COVID-19. Смятам, че това трябва да бъде направено от хора, които са прекарали заразата, защото няма траен имунитет. Антителата постепенно спадат и затова е хубаво да се ваксинираме, за да постигнем колективния имунитет", каза още директорът на лечебното заведение.

Снимка: bTV

Стартът на имунизационната кампания започна в три от 6 района, на които е разделена страната. Днес манипулации бяха извършени в София, Пловдив и Бургас.

В понеделник ще започне ваксинирането и в останалите три района - Варна, Враца и Велико Търново.

Първите почти 10 хил. дози, които имаме у нас, ще стигнат за ваксиниране на почти 5000 души. Нова пратка с ваксини се чака през януари.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!