Прилагането на стероида дексаметазон намалява с една трета смъртните случаи при тежки форми на COVID-19, съобщава БТА. В клиничните изпитвания, направени от британски учени, споменатото лекарство е дадено на 2 104 случайно избрани пациенти с тежко заболяване от новия коронавирус.

Резултатите от лечението им са сравнени с тези на други 4321 тежко заболели, които не са получили стероида.

Той бил прилаган или орално, или интравенозно, като се наблюдавал 35-процентен спад на смъртните случаи сред пациентите, поставени на апарати за изкуствена белодробна вентилация и 20-процентен спад при пациентите, които имали нужда от допълнителен кислород.

„Това е един изключително насърчителен резултат. Процентът на избегналите леталния изход пациенти ни кара да мислим, че дексаметазонът трябва да бъде въведен като стандарт в лечението на COVID-19. Този стероид е евтин, широкодостъпен е и може да бъде използван навсякъде по света за спасяването на човешки живот!“, коментира ръководителят на проучването Питър Хорби от университета „Оксфордския”.

В рамките на същото британско проучване беше установено по-рано този месец, че антималарийното лекарство хидроксихлорохин не е ефикасно срещу новия коронавирус. В изпитанията бяха включени над 11 хил. пациенти в Англия, Шотландия, Уелс и Северна Ирландия. Те получиха или стандартно лечение или друго с прилагането на четири отделни вида лечения – с антибиотика азитромицин, със стероида дексаметазон, с противовъзпалителното тоцилизумаб и с преливането на кръвна плазма от оздравели пациенти от COVID-19.