Петте партии, обединени в реформаторски блок, дадоха предложения за промени в Изборния кодекс, които да доведат до деполитизиране на изборната администрация, във връзка с настояването им за нов предсрочен вот.

Сред предложенията на ДСБ, Движение „България на гражданите”, „Синьо единство”, Народна партия „Свобода и достойнство” и „Зелените” са създаване на актуален списък с избирателите за предсрочни парламентарни избори, прекратяване на мандата на ЦИК и създаване на професионална изборна администрация с мандат 5 г.

Петте партии предлагат въвеждане на задължителна преференция в пропорционалните листи без праг, което да доведе до мажоритарност при избора. Според тях е необходимо намаляване на необходимия брой подписи за издигане на независим кандидат на 1% от броя на гласоподавателите в съответния МИР.

Реформаторският блок настоява за преброяване на подадените бюлетини в преброителни центрове в общини и в райони в градове с районно деление, за да се ограничи контрола върху гражданите.

Според петте партии трябва да бъде осигурен безплатен, равен достъп на всички регистрирани участници до обществени медии и задължително отбелязване на платените съобщения в частните медии.

Според зам.-председателя на ДСБ Петър Москов промените в Изборния кодекс трябва да създадат гаранции срещу контролиран и купен вот. По думите му, няма нищо по-страшно от оставането на власт на кабинета „Орешарски”.

„Има ли някой, който още да счита, че това правителство може да продължава да работи? Г-н Станишев заяви, че е назначил Делян Пеевски Пеевски за председател на ДАНС с ясното самосъзнание, че той е част от олигархичен кръг. Това означава, че оттук нататък поддръжката на това правителство е само открита подкрепа за мафията. Това трябва да си отиде веднага, ако сме част от Европейския съюз, на който принадлежим. Ако отиваме другаде, нека седят,” каза Петър Москов.

Според членовете на реформаторския блок основният проблем на това Народно събрание е, че то не може да излъчи легитимно правителство.

„То е 120 на 120 гласа. Подобна политическа криза в една демократична система се решава по един-единствен начин - с избори. Всичко друго ще бъде опит да бъдат вкарани интереси, за които ние не можем да предполагаме чии са,” допълни Москов.

Той разкритикува опита на левицата да внуши, че гражданските протести срещу правителството от последния месец се разцепват отвътре. „Целта е да се внуши, че има разединение и че той преследва различни интереси. Не, не преследва различни цели, а една единствена, а именно решаване на политическата криза, пред която сме изправени, която няма друго решение освен нови избори,” категоричен бе зам.-председателят на ДСБ.

Според Петър Москов партиите на статуквото – четирите парламентарно представени, вече са загубили огромна част от гласоподавателите си. „При едни нови избори ще има преразпределение на силите и нови участници, различни от тези. Поне една от тези партии няма да бъде в следващия парламент,” заяви още Москов.