„Нашата цел е да сменим това правителство, то да си отиде и да има предсрочни избори. Това заяви Андрей Ковачев от "Зелените" при представянето на първата обща съвместна декларация на петте партии от новия "реформаторски блок".

Декларацията е подписана от "Движение България на гражданите", от "Демократи за силна България", от "Зелените", от Народната партия "Свобода и достойнство" и от "Синьо единство".

В документа, представен пред журналисти, се казва, че повече от 20 дни България протестира срещу олигархията и сливането на политиката с мафията, което разяжда отвътре страната ни.

„Демокрацията в България не работи, защото икономически и престъпни групировки контролират големите партии”, се посочва още в декларацията. В нея се заявява, че се увеличава пропастта между партиите в парламента и активните хора на България.

Според петте партии протестите демонстрират решимостта на българите да отхвърлят мафиотския модел на управление на БСП, ДПС, ГЕРБ и "Атака" и допълват, че е нужна мощна гражданска и политическа алтернатива на статуквото.

"Това, което искаме да направим с реформаторския блок е много повече от поредното обединение на дясното", заяви зам.-председателят на ДСБ Петър Москов.

Той категорично се противопостави на твърденията от страна на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, обвързващи новият десен проект с бизнесмена Цветан Василиев. "Бившите управляващи от ГЕРБ се опитват да манипулират обществото. Чухме от Бойко Борисов, че ние сме проект, финансиран от Цветан Василев и КТБ. ГЕРБ бяха тези, които формираха този Франкещайн около КТБ и Цветан Василиев", заяви Москов.

Йонко Грозев допълни, че рядко си позволява да коментира изявления на Борисов, тъй като „управлениският кумир на опозиционния лидер е Тодор Живков”. „Той обаче демонстирра мафиотски тип поведение с това си изказвани - първо удряш, после предлагаш мир. Не, така не разговаряме”, отсече Грозев.

Според секретаря на „България на гражданите“ Борисов се опитва да раздели участниците в Обединението като хвърля обвинения върху ДСБ, „за да гледат останалите партньори подозрително на тях - като на троянски кон”.

В декларацията си партиите от "реформаторския блок" са посочили 12 цели, необходими за изграждането на модерна и справедлива обществена среда, като първата от тях е за нови изборни правила, гарантиращи честни избори. Необходими са също прозрачност и публичен контрол при финансирането на партиите, както и освобождаване на съда, прокуратурата и полицията от политически, мафиотски и олигархически зависимости, заявяват от "реформаторския блок".