България може да се справи с квотата от 1200 бежанци, каза днес във Варна премиерът Бойко Борисов, който се включи в Срещата на върха на министрите по пътна инфраструктура. По думите му по този начин страната ще покаже и солидарност и разбиране към проблема.

Премиерът изрази благодарността си към валията на Одрин и към властите в Турция, които полагат огромни усилия да удържат бежанския поток.

Българските институции непрекъснато следят процесите, отбеляза Борисов.

Позицията на Борисов беше, че на предстоящото извънредно заседание на Европейския съвет ще се вземе категорично решение как да се повлияе политически върху процесите. Надявам се да се вземе решение за източника на генерирания проблем, който е Сирия, каза Борисов и допълни, че големите европейски държави ще се разберат как да го решат.

По думите на Борисов армията все още не е изпратена на границата ни с Турция, защото за момента нямало нужда. Ако се наложи обаче, реакцията ще е много бърза, каза премиерът.

Безпрецедентният миграционен натиск трябва да бъде разгледан много сериозно от целия ЕС, който в момента изглежда неспособен да взема бързи и ясни решения да отговаря на кризата, допълни министърът на външните работи Даниел Митов. Той уточни, че фокусът трябва да е върху корена на проблема - ситуацията в Сирия и т. нар . „Ислямска държава”. Необходимо е да се работи в сериозна коалиция, като Русия трябва да е част от решението, заяви Митов, цитиран от БТА.

Според него, за да се овладее ситуацията, ЕС трябва да работи по няколко направления. По думите му е важно да се обезкуражава миграционния натиск чрез изграждане на центрове извън границите на ЕС. Според Митов трябва да стане ясно и че бежанският статут не дава на никого правото да остане завинаги в рамките на Евросъюза. Той допълни, че трябва да се усили взаимната охрана на границите на държавите, както и да се повиши борбата с трафика на хора, като се има предвид, че този "бизнес" няма да изчезне с разрешаването на проблема в Сирия.

Буферна зона срещу миграционния натиск на наша територия няма да има, България няма да се съгласи с такова нещо, посочи министър Митов. Той уточни, че определянето на квоти за бежанци не решава нищо, те са временно решение за определен брой хора.

Квотите не обезкуражават натиска и бежанските потоци, дори обратното - окуражават ги, отбеляза Митов. По думите му затова трябва да се изграждат центрове извън ЕС, а той да оказва сериозна помощ на помощ за държавите, които вече са поели голяма част от тежестта като Турция, Ливан, Йордания.

  • Влак в Гърция прегази мигрант, заспал на релсите
  • Мигранти отвлякоха словенски лозар на път към Италия
  • Броят на мигрантите, пристигнали в Гърция от Турция, рязко скочи
  • Сръбският премиер: Бежанската криза само е отложена
  • HRW: Десетки мигранти са блокирани между България и Сърбия
  • Мигранти на македонската граница си зашиха устите
  • И Словения вдига ограда по границите си
  • 157 000 мигранти са влезли в Словения за месец
  • България се готви да посрещне бежанци от евроквотата
  • Мигранти продължават да се струпват на границата между Германия и Австрия