Влак е блъснал и убил мигрант край град Александруполис, Северна Гърция, вчера сутринта. Това съобщи телевизия Скай, като се позовава на местни медии. Влакът се е движил по линията Александруполис - Орменио (на българо-гръцката граница). 

При нещастния случай загиналият мигрант е бил заспал върху железопътната линия. Негов приятел е успял да се отстрани от релсите, преди да бъде ударен и той.

По първоначални данни загиналият е гражданин на Ирак. Заедно със своя спътник той е влязъл в Гърция през река Марица и се е насочил към вътрешността на страната, като е следвал железопътната линия.

Локомотивният машинист е бил задържан, след което освободен.

Междувременно Албанското министерство на отбраната съобщи, че техен кораб, плаващ в Егейско море, е спасил 36 афганистански мигранти, които се опитвали да стигнат до Гърция, предаде агенция Макфакс, цитирана от БТА.

Министърът на отбраната Олта Джачка съобщи в "Туитър", че 19 деца, 8 жени и 9 мъже от Афганистан са били спасени от албански кораб със съдействието на европейската гранична служба Фронтекс.

В Словения също продължават борбата срещу нелегалните мигранти. Вече се поставя допълнителна ограда срещу мигранти на границата си с Хърватия, в сектора където тази година е забелязан увеличен брой нелегални влизания край река Купа.