Без конкретен отговор за точната сума, дадена за бонуси през миналата година, остана питането на левицата към вицепремиера и финансови министър. Симеон Дянков предпочете да говори за приетите на първо четене преди ден изменения в закона за държавния служител. В същото време премиерът Борисов за пореден път призова опозицията да върне бонусите.

Дянков бе попитан от социалиста Ангел Найденов за общата сума раздадена над заплатите в администрация и разпределението й по отделните структури.

След като не получи конкретен отговор Найденов възмутено обяви, че не се интересува о това какво ще направят управляващите, а какво колко средства са раздадени 2011 г.

"Струва ми се, че се плашите от нещо, кажете защо криете истината", добави Найденов, който е смята, че управляващите се страхуват от да не стане ясно колко пари са раздадени на "послушната администрация, с принос за изборния резултат на ГЕРБ.

Найденов цитира данни, според които 19 милиона са раздадени на по-малко от една трета от държавните административни структури. Сметката показва, че за всички са отишли между 40 и 50 милиона. Ако добавим към тях и тези 55 млн.лв. във финансовото министерство, стават над 100 млн. лв., изчисли депутатът.

Финансовият министър му отговори, че допълнителното материално стимулиране е регламентирано в 52 специални закона, а 41 от тях са от времето на „Тройната коалиция” и били направени "по схемата 3:5:8 да крадете държавата". Единственият правилен ход за вас е да подкрепите промените в закона за държавния служител, заяви Дянков.

Дребни задявки

След това вицепремиерът уточни, че не е отговорил конкретно на въпроса, защото това били „дребни задявки”. Това Дянков направи в отговор на питането на социалиста Александър Радославов.

Дянков посочи, че сумата е ясно записана в закона за държавния бюджет и е многократно по-малка от тази за предишните години в тройната коалиция.

"Вие ще кажете, че тогава икономиката беше по-добра, аз пък ще ви попитам защо не си разплатихте 4-те милиарда лева заем, а ги оставихте нашето правителство да ги плаща. Това е доста неконструктивен диалог", оплака се заместникът на Борисов.

Досегашният модел за бонусите на държавната администрация е неефективен, обяви Дянков на база впечатленията си от обществената полемика за бонусите.

Той отбеляза, че по-голямата част от тази реформа ще стане с поправките в закона за държавния служител, които предвиждат да се премахне допълнителното материално стимулиране от такси и глоби, доказало се за 16 г. като лоша практика и неправилен стимул за мотивация на служителите.