Изключението, което се прави за осигурителните прагове на тютюнопроизводителите, няма да бъде прието. Това заяви премиерът Бойко Борисов пред журналисти преди началото на конгреса на Европейската народна партия (ЕНП), който се провежда в Мадрид.

Замразяването на осигурителните прагове в тютюневия бранш се предлага от социалното министерство в бюджета за догодина, като в същото време със 7,5% скачат осигурителните прагове в 37 сектора на икономиката. Изключението за тютюневия бранш Калфин мотивира с думите, че всички показатели там бележат спад - средната работна заплата за бранша, средният осигурителен доход и печалбата за миналата година. От Реформаторския блок пък оцениха като тревожни „лобистките изключения за цял бранш и за отделни предприятия, намиращи се под трайната политическа протекция на ДПС”.

„Снощи съм се скарал на вицепремиера Калфин, след като разбрах за осигурителните прагове и изключението, което се прави за тютюнопроизводителите. Така че това няма да бъде прието. Това го гарантирам. И се надявам друг път, когато има подобни желания или анонси в публичното пространство, защото това не е минало нито на съвет, нито на тристранка, да бъда уведомяван. Защото поемам пасиви, за които изобщо не съм знаел“, категоричен бе Борисов в Мадрид, цитиран от пресцентъра на ГЕРБ.

По думите на Борисов двамата с министъра на труда и социалната политика Ивайло Калфин имат прекрасни отношения и въпросните текстове ще бъдат премахнати.

Отговорът на Калфин

След изявлението на Борисов социалният министър Ивайло Калфин обяви в писмена позиция, че променя първоначалното си предложение и внася вариант, в който минималните осигурителни вноски ще се увеличат за всички дейности със 7,5 процента.

Социалният министър повтаря, че предложението му е на принципна основа и е продиктувано от отрицателните стойности на показателите в сектора за преработка и производство на тютюневите изделия.

„Поради тази причина предложих средното увеличение да се разпространи върху останалите икономически дейности, а в една – да се запази същото. Впрочем тук става въпрос единствено за административното решение. Фактически минималните осигуровки и в преработката на тютюневи изделия ще се увеличат заради ръста на минималната работна заплата. Ако досега минималният осигурителен доход е бил 360 лв., от догодина ще е 420 лв. – не по-ниско от минималната работна заплата”, изчислява Калфин.

„Като министър в българското правителство, аз съм убеден, че принципите не трябва да се променят в зависимост от това кой е собственик или има интереси в тютюнева фабрика, ВЕИ или пенсионен фонд. Принципите и законите са за всички”, категоричен е Калфин. Той отхвърля обвиненията, че фаворизира „добре известен политик” с това предложение.

Борисов за кризата с мигрантите

Министър-председателят коментира и темата с мигрантската криза към Европа, като обясни, че е частично доволен от резултатите, които бяха постигнати на последния Съвет на лидерите в Брюксел.

„Може да се продължи и по-нататък с по-решителни действия. Тези хора трябва да бъдат настанявани някъде и да се действа бързо за подписване на реадмисия с държавите, в които могат да се върнат обратно“, посочи Борисов. Според него е притеснително, че в момента малка част от задържаните в България мигранти са бежанци от Сирия.

„На нашата граница задържаме преди всичко афганистанци, пакистанци, което няма нищо общо с войната в Сирия. Това ме притеснява повече. Това са все млади хора, които са били в Иран, в Ирак, на други места, и сега влизат организирано - само мъже. Така че сме много нащрек в тази област“, заяви българският премиер. Бойко Борисов подчерта, че не се ли спре вътре войната и не се ли намерят решения за този свят, нищо добро не ни очаква.