Първите 100 дни на кабинета „Борисов 3“ вече са в миналото. Даде ли опозицията толеранс на правителството и какво свърши той за тези три месеца?

Първите 100 дни се определят като „медения месец“ за един министерски съвет и, както казват политолозите, недостатъците започват да се намират след това. Опозицията намери такива – като скандала около НДК и евентуалните злоупотреби около председателството ни, аферата „Суджукгейт“ и протестите заради защитената зона комплекс „Калиакра“.

Снимка: bTV

Управляващите обаче казват, че правят всичко възможно да следват програмата си и дадоха примери: от 1 септември увеличение на учителските заплати с 15% и борбата с тромавата администрация.

Снимка: bTV

И тези 100 дни не минаха без запомнящи се реплики.

Когато дойде „Суджукгейт“, премиерът Бойко Борисов заяви: „Имам високо кръвно, аз суджук не ям, всеки, който ме познава, знае“.

Когато започна да се променя администрацията, той отсече: „ПОС-терминал може да се сложи и на водно колело“.

А  когато и премиерът, и президентът летяха, всеки по различно време, на „Спартан“, Борисов коментира: „Пътувам със „Спартан“ така, както вие обичахте – той пътува бавно и е топло и бръмчи много“.

БСП вече готви вот на недоверие, темата тепърва ще се уточнява, но каквато и да е тя, все е актуална, казват от опозицията.

„Когато е необходимо да се правят реформи, правителството на ГЕРБ винаги подава оставка“, коментира депутатът от левицата Драгомир Стойнев.

„Сега основната ни задача е да се представим достойно по време на председателството на Европейския съвет, да се покажем на висотата, която очакват европейските ни партньори“, смята депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова.

Според политолозите, след като приключи европредседателството ни, опозицията ще се активизира още повече.

„След председателството всички опозиционни формации ще увеличат децибелите. Още тази есен очаквам, може би и във връзка с изборите за Висш съдебен съвет, и синият лагер, градската десница, да се опита да активизира малко по-опозиционно говорене“, коментира Първан Симеонов от „Галъп интернешънъл“.

Рокади също могат да се чакат, но през 2018 г.

„Още повече, че едно от министерствата ще загуби предмета си на дейност и това ще бъде може би повод да бъдат провокирани рокади“, посочи политологът Димитър Димитров.

През 2019 г. пък изборите за Европейски парламент ще бъдат като тест за одобрението на управлението.

Как оценявате първите 100 дни на кабинета „Борисов 3”?