При засилени мерки за сигурност в Пазарджик започна дело срещу проповядване на радикален ислям у нас. Пред Темида застанаха 13 души, обвинени в антидемократична пропаганда и насаждане на омраза.

Според прокуратурата организираната престъпна група е действала до 2010 г. на територията на Смолян, Рудозем, Благоевград и Сърница. По делото предстои да бъдат призовани и разпитани 30 свидетели и 10 вещи лица.

Саид Мутлу е обвинен, че е ръководил нерегистрирана според закона организация, която си е поставила за цел проповядване на антидемократична идеология и омраза на религиозна основа. Сред обвиненията на другия подсъдим - Абдуллах Салих, е и това, че е проповядвал във Велинград и Пазарджик омраза и отричане на всичко, несъобразено с идеологията на салафизма. Срещу Ахмед Ахмед са повдигнати същите обвинения, но проповедите му са били в градовете Пловдив и Пазарджик.

Останалите 10 подсъдими са обвинени, че са членували в нерегистрирана според българските закони организация. Максимално предвиденото в закона наказание за подобни обвинения е до 5 години лишаване от свобода.

“Властта е от Аллаха, не от човека…”

Според прокуратурата в своите специални проповеди обвиняемите са отправяли призиви от рода на „Държавата не следва да се приема от мюсюлманите, защото властта е от Аллаха, а не от човека!”, „Жена, която не носи забрадка, ще гори вечно в ада!”, „Никой от мюсюлманите не бива да дружи и търгува с хора, които не изповядват исляма!”.

Всичко това ще бъде потвърдено от четирима защитени свидетели, които ще дадат показания в хода на процеса зад параван и с променени гласове.

Връзки с “Ал Кайда” и 11 септември

Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Всички 13 изправени пред съда днес са членове на организация, която не е регистрирана у нас – „Ал Уакф ал ислями”, индиректно свързана с терористичните атаки в САЩ на 11 септември 2001 г. Доказано е, че някои от терористите са посещавали джамии на организацията в Холандия. Всички подсъдими обаче заявиха днес, че са праведни мюсюлмани и категорично отричат всички обвинения, отправяни към тях.

В рамките на разследването са събрани документи за проповядване на омраза и антидемократична пропаганда, финансирани от „Ал Уакф ал ислями”. Изчислено е, че над 400 хил. евро са налети в българското ядро на организацията.

Стотици мюсюлмани подкрепиха обвиняемите

Мюсюлмани от различни краища на Родопите пропътуваха стотици километри до Пазарджик, за да проследят първия ден на процеса. Те започнаха да пристигат от рано днес – някои с личните си автомобили, други с автобуси - твърдят, че никой не ги е организирал.

Съдебната зала се оказа недостатъчна, за да побере всички желаещи да присъстват на първото заседание.

„Целта е всяване на психоза сред мюсюлманите. Видите ли, който се занимава с религията си – това го чака, и страх сред останалата част от обществото – ‘Идват еди-кои си!’,” коментира подсъдимият Али Хайредин, който предполага, че защитените свидетели, които ще бъдат изслушани в съда са „хора от службите”.

Не всички, дошли да подкрепят подсъдимите със своето присъствие, бяха достатъчно словоохотливи, за да кажат защо са тук.

Експертен коментар

Арабистът Владимир Чуков коментира, че процесът в Пазарджик е без прецедент и призова да няма провокации, за да завърши делото демократично и без напрежение.

Салафизмът проповядва ислям, различен от традиционния за България, обяснява професорът. Салафизмът капсулира и изолира мюсюлманите, които го изповядват, но до напрежение може да се стигне, само ако има желание за провокация, допълва специалистът по Близкия Изток.

„За съжалеине на фона на това, което виждаме в арабския свят - един нелеп филм без всякакви художествени стойности в момента създава един изключително неблагоприятен фон за подобни съдебни практики в България, така че е възможно някой да спекулира. Да се надяваме обаче, че традиционната българска толерантност, тази търпимост, която е съществувала в България векове, ще надделее... Защото подобен проблем би могъл да тласне България в едно непредвидимо русло. Бяхме пред изпитанието на атентата в Бургас... Ако някой се опита да спекулира, това ще е много опасна стъпка”, казва още специалистът.

Според него у нас няма почва за религиозно напрежение. Но държавата трябва да е бдителна за радикализация отвън.

„Има млади момчета, които завършват в Саудитска Арабия и се връщат в България. Ставайки духовни лица, се опитват да практикуват нетрадиционни за българския ислям порядки. Надявам се, че няма да има провокатори, които да излязат извън доброто българско демократично съдебно русло. Така че моят призив е към всички да надделее разумът”, допълни Чуков.