Първият звънец удари за над 700 хиляди българчета! Новата учебна година започва присъствено, но с мерки срещу COVID-19.

Няма да има тестове и маски, но трябва да се спазва дистанция, часовете започват в различно време, а смените ще са две. Остава изискването за проветряване на помещенията.

Държавният глава присъства на тържеството за първия учебен ден в 43-то основно училище "Христо Смирненски" в София. То отбелязва 115-годишен юбилей.

В едно от най-големите училища в Ямбол първият звънец и шпалир от цветя посрещнаха най-малките. 

С усмивка започна и учебната година в пловдивското основно училище "Душо Хаджидеков", в което в началото на септември пожар унищожи покрива.  Над 870 деца влязоха в класните стаи, но в две сгради.

„Стартът е такъв, но все пак важен е финалът, а ние сме сигурни, че той ще е успешен“, коментира Таня Карова, учител по български език.

8000 ученици се поздравиха с началото на учебната година във Велико Търново.

В Стара Загора първолаците са около1 300 . В училище "Максим Горки" спазиха традицията, за да им върви по вода.

Малко над 3000 деца прекрачиха за първи път училищния праг във Варна. В училище "Климент Охридски" заради мерките срещу пандемията учебният ден започна по различно време за първолаците, както и за по-големите деца от първа и втора смяна.

Учебната година е по-различна за децата и семействата в селата в Карловско, които претърпяха водно бедствие.

Там автобуси транспортират децата до училищата в съседните градове.

Двете рози за учителите и раницата на гърба са единствените предмети в дома на семейство Павлови часове преди началото на учебния ден. Александър Павлов ще бъде първокласник, но ще живее в Карлово, докато къщата им бъде ремонтирана. До училището в Карлово стигат с кола назаем.

 „Има транспорт. С много усилия при Войнягово ще се заобикаля. По-дълъг ще е пътят, но ще стигат до училище", коментира Дарина Стеева, директор на ОУ „Райно Попович".

Благородна кауза на ученици в помощ на засегнатите в Карловско

Под надслов "Дари надежда на дете" , вместо да подаряват цветя на своите учители, деца от Националната природо-математическа гимназия "Акад. Любомир Чакалов" ще дарят средствата за свои връстници в пострадалите села.

„Тук е мястото ние да помогнем с нещо, което имаме в наличност, дали като предмети, дали като финансова подкрепа, ние имаме тази възможност. Една кампания, която ще продължи и занапред и това мога да го гарантирам“, Константин Димитров, ученик в НПМГ в София.