По никакъв повод и по никакъв начин не съм оказвал натиск върху прокуратурата да вършат каквото и да било и не съм използвал обидни думи срещу тях. Това каза на брифинг директорът на ГДБОП главен комисар Калин Стоянов.

Той поясни, че поводът за вчерашната среща в ГДБОП е бил, че работещите по случая служители са му докладвали, че за втори пореден път в рамките на 3-4 дни не могат да разпитат лице по делото, което е готово да разкаже цялата схема и най-вече на кой, по какъв начин и къде е предал изтеглените от банката 54 млн. лв. за строителството на Лот 5 от АМ „Хемус”.

"Лицето е заявило и изказало готовност да говори, но единият от наблюдаващите прокурори по делото е сметнал и заявил, че не го интересува какво ще разказва този човек. Аз бях длъжен да проверя ситуацията и по този повод отидох в службата, за да разговарям с прокурорите. Най-вече да разбера каква е тяхната нагласа по делото и откъде е тази незаинтересованост по това обществено значимо дело", допълни той.

Главен комисар Калин Стоянов уточни, че водените разговори в негово присъствие са били след като въпросният обвиняем и неговият адвокат са си тръгнали, като те самите са били учудени защо не им се дава възможност да говорят за втори път.

Той посочи още, че след случая са образувани досъдебни производства срещу служители на ГДБОП и в частност може би и срещу него.

Началникът на сектор „Икономическо разследване” в ГДБОП Александър Анастасов потвърди, че два пъти правят опит да разпитат обвиняемия и два пъти не успяват:

„За да успяваме да си вършим работата, включително ставаме и лични шофьори на голяма част от прокурорите, защото дори има такива, които не знаят къде се намира ГДБОП. Идеята на разследването е не да заключи някой и да приключи случая, а идеята на разследването е да стигне до най-високите нива на престъпност, доколкото й бъде позволено. Мисля, че в случая вече не й беше позволено”, каза Александър Анастасов. 

От МВР съобщиха още, че в комуникацията между ГДБОП и един от наблюдаващите прокурори е станало ясно, че той не знае къде се намира службата и почти разпорежда да отидат да го вземат от „Люлин” и да го закарат до ГДБОП. В чата наблюдаващият прокурор написал: „Той ще чака, не аз него, каквото ще говори или няма да говори, ако иска да говори, ако иска да не говори”. Това обаче днес било изтрито от скрийншота на разговора между наблюдаващия прокурор и служителя на ГДБОП. 

Тъй като е било обявено, че ще бъде образувано досъдебно производство по чл. 289 от НК, в МВР обмислят дали няма основание за образуване на преписка в полицията по предходния член – 288, съобщи говорителят на МВР Явор Симов.

„Там ясно се казва, че орган на властта, който пропусне да изпълни своевременно длъжностите, които му налага службата относно наказателно преследване, и по друг начин осуети такова преследване с цел да избави другиго от наказание, което му следва по закон, се наказва с лишаване от свобода. Вие направете сметка кой осуетява преследването и дали по този начин не се инсценира напрежение между институциите", отбеляза той.

По думите му двете институции би трябвало с еднаква бързина да се опитват да разкрият такива престъпления, които са от изключителна обществена значимост.

"Може би примерът, който днес дадоха от прокуратурата с бързината на действията си по призоваване – в момента се разпитват двама служители на ГДБОП, се надяваме същата бързина да я видим в разследването и на такива значими за обществото разследвания“, допълни Симов.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!