Прокурори от Софийска градска прокуратура съобщиха, че им е указен натиск във връзка с наблюдавано от тях досъдебно производство за изпиране на пари с висок обществен интерес.

От изнесената информация стана ясно, че става въпрос за делото за аферата „Хемус“, а натискът е оказан от директорът на ГДБОП Калин Стоянов.

„Искаме да информираме обществеността за безпрецедентния натиск, който се упражни върху наблюдаващите прокурори по делото за изпиране на пари за АМ „Хемус“. Разследването е под надзора на трима наблюдаващи прокурори в СГП. На 6 декември по инициатива на разследващите органи беше повдигнато обвинение и беше задържано лице за 72 часа. На 9 декември беше внесено искане за постоянен арест на задържания, като беше взета мярка „Домашен арест”. Към днешна дата срокът за протестиране не е изтекъл", каза говорителят на СГП Десислава Петрова.

Петрова разказа, че „непосредствено след внасянето на искането за постоянен арест, на 9 декември, в СГП е проведена среща между двама от наблюдаващите прокурори, разследващите органи и оперативни работници. На тази среща наблюдаваните прокурори устно са осведомени, че обвиняемият иска да даде обяснения по делото в присъствието на наблюдаващ прокурор. В петък в СГП е постъпило искане за разпореждане да бъде доведен обвиняемият в ГДБОП за събота и неделя за разпит. Разпореждане е издадено от наблюдаващите прокурори“.

„Вечерта в петък наблюдаващият прокурор е получил обаждане от ръководителя на разследващите органи, като той отново е потвърдил, че обвиняемият желае да дава показания само пред наблюдаващ прокурор. Той е отишъл в ГДБОП, където се е срещнал с разследващите органи и е получил информация, че писмено искане за разпит в присъствието на прокурор няма. Обвиняемият е отишъл и е заявил, че не знае защо е там и е дошъл по искане на своя защитник. Защитникът от своя страна е заявил, че има уверение, че СГП няма да обжалва домашния арест. Поставено е условие към СГП в замяна на обяснения от обвиняемия да не се протестира мярката, да се измени квалификацията на деянието в по-лека такава, която дори би довела от освобождаване от наказателна отговорност и другата година на обвиняемия да се позволи да пътува в чужбина. Наблюдаващият прокурор е обяснила, че подобни договорки са извън закона и тя не може да участва в тях. Тя не е била уведомена в каква насока ще са обясненията. На обвиняемия е проведен разпит, като той е заявил, че не е по свое желание там. Позицията на прокуратурата не е отразена в протокола. Екземпляр от този протокол за разпит не е предоставен на наблюдаващия прокурор. Наблюдаващият прокурор е уведомила за случилото се в телефонни разговори втория наблюдаващ прокурори и заместник градския прокурор“, каза Петрова.

„Междувременно наблюдаващият прокурор е уведомена, че директорът на ГДБОП Калин Стоянов иска да се срещне с нея. Срещата се провежда в сградата на ГДБОП между Калин Стоянов, разследващите полицаи по делото, двамата наблюдаващи прокурори, заместник градския прокурор и оперативни работници. На тази среща Калин Стоянов с неподходящ тон се обръща към наблюдаващия прокурор с реплики в смисъл - тя слага край на разследването като отказва да изпълни исканията на защитата, както и че за това ще й бъде търсена отговорност. Всички призиви на прокурорите да се спазва добрия тон и че те действат според вътрешните си убеждения, както че и влизането в конфликт не е в интерес на разследването, остават нечути от главния директор ГДБОП“, продължи разказа си Петрова.

Административният ръководител на Софийска районна прокуратура Невена Зартова съобщи, че е започнало разследване за оказване на натиск върху прокуратурата, за което се предвижда наказание до пет години затвор, но на въпрос дали то е насочено срещу шефа на ГДБОП, отбеляза, че това „зависи от събраните материали“.