България закъснява с прилагането на европейската директива за адекватни минимални заплати.

Тя трябва да бъде приложена до 15 ноември, в противен случай са възможни санкции, заяви пред bTV заместник-генералният секретар на Европейската конфедерация на профсъюзите - Изабел Шьоман.

Сред основните изисквания на тази директива е покритието с колективни договори да достига до 80% от заетите лица в страната. За сравнение в момента в БЪлгария тоиз процент е между 25 и 28 на сто, посочиха от КНСБ.

Основната идея на директивата е справедливото заплащане в редица сектори.

По данни на „Евростат“ България се намира на дъното на класацията с най-ниска мин заплата от 477 евро на месец. След нас се нареждат Унгария, Латвия и Румъния с до 750 евро минимално месечно възнаграждение.

 

„Там, където има колективни договори по данни на статистиката заплатите са по-високи между 14%, 15%. Колективните трудови договори правят така, че неравенствата в доходите да са по-малки и справедливостта в заплащането да е по-голяма, а самите заплати да са по-високи“, обясни президентът на КНСБ Пламен Димитров.

„Имаме много големи разминавания в минималното заплащане сред страните в ЕС. Има някои с над 2000 евро на месец, като в Люксембург и други, които трудно достигат до 500 евро месечно, обикновено сред страните в Източна Европа“, уточнява Изабел Шьоман.

„В България 50% от средната формира минималната заплата и по този начин ние постигнахме размера. Но има още много изисквания, които трябва да се разгледат“, заяви министърът на труда Ивайло Иванов.

 

Последвайте ни за още актуални новини в Google News Showcase

Последвайте btvnovinite.bg във VIBER

Последвайте btvnovinite.bg в INSTAGRAM

Последвайте btvnovinite.bg във FACEBOOK