Започнаха първичните президентски избори в Съединените щати. Дългият път до Белия дом започва днес, от щата Айова, 9 месеца преди датата за вота.

Демократите ще избират между трима кандидати. Двама от тях обаче излизат напред. Това са Хилари Клинтън и Бърни Сандърс.

Хилъри Клинтън вече не е просто бившата първа дама. Тя изкара мандат като сенатор от щата Ню Йорк, беше и външен министър.

Бърни Сандърс - сенатор, на пенсионна възраст, но с възгледи, сходни с недоволните младежи от Испания и Гърция. Определя се като социалист-демократ, а дори доскоро не беше член на Демократическата партия.

В щата Айова, където хората ще направят първи избора си, към този момент подкрепата за двамата е съответно - 45% за Клинтън и 42 процента за Сандърс.

Другата основна партия - Републиканската - има 10 кандидати за Белия Дом. Там битката е много по ожесточена и може да се обобщи само с една дума - Тръмп.

Врял и кипял във финансови битки, фалирал няколко пъти, богат, известен, скандален в изказа си, бомбастичен в поведението си - Доналд Тръмп яхна вълната на народното недоволство.

Прибягва до популизъм, за да печели привърженици.

Срещу него се изправя сенаторът Тед Круз, който се опитва с разумни аргументи да обори разюзданите изказвания на Тръмп.

Каквото и да се каже за кандидатите на републиканците - резултатите в Айова показват - Доналд Тръмп - 28 на сто подкрепа сред избирателите републиканци, Тед Круз - с 23 на сто, а Джеб Буш е одобряван само на 2 процента.

Айова дава старт на първичните избори в Съединените щати от 1972 година насам. За разлика от други щати, където се организират така наречените първични избори, в Айова процедурата преминава във формат партийни събрания. Те започват в 7.00 часа вечерта местно време и могат да се проточат няколко часа.

Едва след дебати и разисквания, партийните членове могат да гласуват. Резултати се очакват около полунощ американско време. И някак по традиция, от месеци насам всичко се върти около Доналд Тръмп. Той дори доведе съпругата си - манекенка Мелания, както и небезизвестната си дъщеря Иванка, за да го подкрепят.

Фаворитите, според социолозите, са Доналд Тръмп при републиканците и Хилари Клинтън при демократите. Техните опоненти съответно Тед Круз и Бърни Сандърс също имат доста поддръжници и изненади не са изключени.

Тази кампания е свързана с нещо много сериозно. Тя не се свежда просто до избирането на президент на Съединените щати, макар че това само по себе си е важно. Тук обаче говорим за политическа революция. За истинска промяна на Америка.

Ролята на ранното гласуване в Айова е да пресее кандидатите. При демократите например се очаква да отпадне неубедителната фигура на Мартин О'Мали. Според други специалисти обаче, в исторически план Айова не е щат, който предопределя хода на изборите в Съединените щати.

Голямата промяна се чака на 1 март. Тогава първични избори и дебати ще има едновременно в 12 щата, както и в Американска Самоа.

В края на юли демократите ще се съберат на национална конференция във Филаделфия, за да излъчат своя окончателен кандидат за изборите.

Това трябва да стане между 25 и 28 юли малко преди летните Олимпийски игри в Рио де Жанейро, когато светът ще спре да се вълнува от политика.

Седмица преди демократите пък републиканците вече ще са определили своя кандидат - на конференция в Кливланд.

През лятото ще започне и финалната битка за Белия дом. Изборите са на 8 ноември.