Химическата атака срещу цивилно население отваря нова черна страница в бушуващата гражданска война, която вече е отнела над 100 000 живота в Сирия.

Новината за употребата на нервнопаралитичен газ срещу цивилни граждани разтърси света. Повечето загинали са жени и деца, които са вдишали газа докато спят.

Предполага се, че атаката е осъществена със зарин, който поразява мигновенно нервната система. Този газ води до парализа и смърт, която е доста мъчителна, когато дозите са малки и мигновена, когато са достатъчни.

Хората, които имат досег с отровното вещество от по-отдалечените райони на епицентъра на атаката, са се нуждаели от незабавна медицинска помощ.

Никой обаче не е поел отговорността. Свидетели сме на взаимни обвинения, които са толкова характерни за сирийския конфликт. Тук идва въпросът - прекрачена ли е вече „червената линия", която Съединените щати поставиха пред Дамаск?

Всички погледи на света в момента са вперени към служби, които никога не говорят директно, защото разузнавателните агенции на САЩ, Великобритания, Русия и Израел имат за задача да кажат на политическите си лидери какво всъщност се е случило в ранните часове на 21 август.

Ако Вашингтон обвини режима на Асад, тогава всички ще припомнят ето тези думи на Американския президент от 4 декември 2012 г.: „Употребата на химически оръжия е напълно недопустима. Ако допуснете трагичната грешка да ги използвате, ще има последствия и ще ви бъде потърсена отговорност”, предупреди тогава американският държавен глава.

С тези думи беше начертана така наречената „червена линия", отвъд която Вашингтон заплаши, че ще действа. През април тази позиция беше редуцирана, като беше добавена думата „систематична" употреба на химически оръжия. Така червената линия стана по-широка.

В същото време след новината вчера сирийците по света подновиха демонстрациите си. „Проблемът е, кога президентът Обама ще реши да действа, преди повече екстремисти да влязат в Сирия, за да унищожат страната. Режимът на Асад, Иран и „Хизбулла”, Русия и Китай унищожават родината ми. Крайно време е за действия”, коментира сирийският гражданин Йения Саад, който живее в САЩ.

Сирийци в България също се готвят за протест в петък. Много от тях имат роднини и приятели в атакуваните с химикаческо оръжие квартали. Според Асоциация „Свободна Сирия", който и да е използвал бойния газ, отговорността е на Башар Асад.

Факт е, че изглежда много странно, че някои използва химически оръжия, в момент в който ООН следи с повишено внимание именно сирийския химически арсенал. В страната става все по-кърваво, а международната общност така и не може да стигне до консенсус.

Режимът на Асад прибягва до непопулярна подкрепа като тази на „Хизбулла", а сред бунтовниците се забелязват все повече радикални елементи. Трагична братоубийствена война, която продължава пред очите на света.

  • Увеличаването на руското военно присъствие може да ожесточи конфликта в Сирия
  • След няколко месеца можело да има документ за примирие в Сирия
  • Обама и Путин се разбраха за нови разговори за Сирия, но не и за Асад
  • Генералният секретар на НАТО е готов за преговори с Русия за Сирия
  • В Северна Сирия е документирано нападение с химическо оръжие
  • Съветът за сигурност на ООН прие за първи път единодушно декларация за Сирия
  • Жертвите от въздушните удари в сирийския град Дума са близо 100
  • Най-малко 80 души са убити при въздушни удари край Дамаск
  • САЩ обвиниха Дамаск, че е засилил атаките с варели бомби в Сирия
  • Над 240 000 са жертвите на четирите години война в Сирия