Промените в Семейния кодекс, които се предлагат, поставят детето в центъра. Не се толерират биологични родители, осиновители, бащи, центърът са децата, от там нататък се отчитат интересите на всички останали. Това коментира зам.-министърът на труда и социалната политика Деница Сачева в предаването „Тази сутрин“ по bTV.

В момента има обучения за осиновители, предоставяни от неправителствени организации. Една от промените, които се предвиждат в Семейния кодекс, е тези услуги да станат малко по-адекватни за нуждите на кандидат-осиновителите – от гледна точка на психологическа подготовка, на конкретни казуси и на намаляване на страха и напрежението от неизвестното преди и след осиновяването, както и по отношение на подготовка на самите деца, особено ако са в по-голяма възраст, за това какво им предстои, каза Сачева.

„Падането на тайната на осиновяването ще се случи реално, но тази тема е изключително лична и трябва да бъде наситена с много етика и отчитане на интересите на всички страни, на първо място на интересите на детето. Всяко дете има право да знае своя произход и за да може да упражни това свое право, то трябва да знае дали е осиновено или не. Така че текстът, който се предлага в Семейния кодекс, има по-скоро морален характер за това, че ако искаш да си истински родител, трябва да дадеш на детето си истината. Реакцията на самото дете зависи от това как си се представил като родител. Опитът показва, че когато децата знаят истината, не са толкова ожесточени и настървени е в търсенето на своя произход, не изпадат в различни емоционални и психологически кризи и зависимости, не биват наранени“, добави гостът.

Тя посочи още, че за последните три години са разсиновени 21 деца. С промените се забранява тази възможност – хората трябва да подхождат отговорно към родителството, коментира Сачева.

Снимка: bTV

Самата зам.-министърка е осиновител – през януари миналата година тя осиновява сина си Виктор. Решила е да му разкрие истината, защото „принципното ми убеждение е, че истината е това, което прави човек не само свободен, но и в някаква степен независим и психически устойчив“.

Вижте целия разговор във видеото: