Кюфтето, кебапчето, шопската салата и таратора да бъдат запазена марка на страната ни в Европа. Това искат едни от най-добрите кулинари в България. Как и кога започва голямата любов на българина към родните месни специалитети?

Съседните балкански страни често регистрират като търговски марки и наименования характерни за региона ястия, рецепти и напитки. Това е вдъхновило някои от най-добрите български кулинари да запазят нашенските кюфтета и кебапчета като емблема на страната ни.

"Всички си спомняме с умиление нашите димящи сергии, където в пухкаво хлебче се слагаше така вкусното пухкаво кебапченце. Всъщност това е история. Тя датира не само в нашата страна. Те са водили балкански кулинарни битки за удостояване на превъзходството кой и коя е родината на кебапчето и на кюфтето”, обяснява Таня Такли.

За "авторство" над кюфтетата и кебапчетата спорят няколко държави, но нашите се отличават с видовете месо, от които се приготвят, и балканските подправки.

"Българите имат характерни ястия за национални празници или християнски празници и ние държим, по принцип, в заведенията българското, традицията да се запази. Когато идват при нас гости искам да чуя, и съм го чувала, че това е вкусът на баба”, казва Светлана Гигова.

Кюфтетата и кебапчетата на скара са традиционни за България, но малко от нас знаят, че те са пренесени от турците през 17 век.

"Самото име кебапче и кюфте показва връзката на тези храни с Ориента. Също така това е храна, която е изключително разпространена между азиатските народи, в Кавказ също. Тя очевидно влиза под чуждо влияние в българските земи”, обяснява н.с. д-р Мария Маркова.

На същото мнение са и специалистите от Патентното ведомство. Според сега действащото законодателство кебапчето и кюфтето не могат да бъдат регистрирани като марки. Това са родови наименования и не могат да изпълняват основните функции на марка или географско означение.