Буш смята да представи идеята на срещата на Г-8 в Германия следващата седмица. Той предложи САЩ и икономически най-развитите държави да проведат редица срещи до края на 2008 година и да си поставят дългосрочни цели за ограничаване на вредните емисии. Окончателният списък на страните не е уточнен, но най-вероятно ще включва Индия, Китай, Бразилия, Русия, Канада, Австралия, Южна Корея и ЕС, посочва Associated Press.

Идеята на Буш е всяка държава да определи начините да подобри енергийната сигурност и да намали вредните емисии в атмосферата през следващите 10-20 години. Президентът подчерта значението на технологиите и изтъкна разработките на Съединените щати в областта на екологично чистите горива и особено на биогоривата.

Джордж Буш, президент на САЩ: "На срещата на Г-8 смятам да насърча световните лидери да увеличат инвестициите в изследванията и разработките. Очаквам с нетърпение да работим заедно, както и да обсъдим вариантите за насърчаване на инвестициите в развиващите се страни, като стимулираме банките за международно развитие да финансират проекти за чиста енергия".

Въпреки че президентът не се ангажира с конкретни данни колко Съединените щати смятат да намалят вредните емисии, фактът че след дългогодишна съпротива Вашингтон най-после е склонен да се присъедини към световните екологични споразумения, бе изтълкуван от другите лидери от Г-8 като значителен успех.

Германският канцлер Ангела Меркел също одобри изявленията на американския президент, но не даде знак, че Берлин ще отстъпи от решимостта си на срещата да се постигне обвързващо споразумение за ограничаване на вредните емисии, на което Вашингтон яростно се противопостави.

Според председателя на Европейската комисия Жозе Барозу инициативата на Буш е недостатъчно амбициозна, а някои екологични организации я определиха като циничен опит на САЩ да се измъкнат от твърди ангажименти за ограничаване на вредните емисии.