Какъв пример в пестенето на разходи по време на криза ще дадат депутатите? Народните представители смятат, че вече са направили достатъчно, и че за да се запази честта на институцията, разходите не трябва повече да се пипат.

След като решиха да замразят заплатите си, народните избраници обявиха, че няма какво повече да спестяват. Някои от тях дори твърдят, че им трябват повече експерти, за да бъде качествено законодателството.

Парламентарната шефка смята, че всички разходи на парламента са сведени до минимум. Спират се дори командировки на депутати. Самата Цецка Цачева е отменила свое работно пътуване до Тайланд. В същото време обаче е против да се спрат така наречени представителни пари на депутатите. Те стигат до около 1500 лв. на човек, при заплата малко над 2 хиляди. Тези суми се раздават на ръка и са освободени от данъци и осигуровки.

"Истината е ,че такива суми се получават. Има се предвид разходите, които наистина са необходимо присъщи- компютърни програми, облекло. В никакъв случай и за честта на институцията, за авторитета на НС не бива да се посяга на тези суми”, коментира Цецка Цачева.

Подобни пари се раздават във всички европейски парламенти, дори за нашите депутати сумата е най-ниска. Получаването й е уредено в парламентарния правилник, но финансисти коментират, че на практика това е незаконна държавна субсидия или черна каса.  Коментарите на депутатите - вижте тук