Тайнството се извършва в параклиса, издигнат на мястото, където е погребан Христос. Церемонията започва по обяд, когато ерусалимският патриарх влиза сам в параклиса и се моли, докато се появи пламък в лампата, която държи в ръцете си. После с нея свещеникът запалва 33 свещи, символизиращи възрастта, на която умира Христос.

Според вярванията, огънят има небесен произход и е послание, че Исус не е забравил последователите си. От Ерусалим Благодатният огън поема към други храмове по целия свят, за да озари със светлината на възкресението всички православни християни.
Заради Великден израелските власти наложиха допълнителни мерки за сигурност в Ерусалим. Тази година празникът съвпада при петте основни християнски църкви, затова в Светите земи се очакват повече богомолци от обикновено.

Във Витлеем Велика събота бе отбелязана с фойерверки пред църквата "Рождество".

***
В Рим Папа Бенедикт XVI поведе традиционното вечерно шествие в Колизеума. Това е една от най-важните церемонии преди Великден и бележи кулминацията на християнската година.
Десетки хиляди богомолци със запалени свещи в ръце се включиха в процесията в римския Колизеум. Облечен в бяла роба, 79-годишният Бенедикт XVI вървеше начело на дългото шествие. Процесията изобразява страданията, последните часове и смъртта на Исус.

***
В Испания религиозни церемонии и ритуали има през цялата Страстна седмица. От понеделник улиците оживяват от стотици пъстри шествия на различни братства и ордени. В Мерида хиляди вярващи участват всяка година в шествието по Виа Крусис - Пътя на кръста, изобразяващо последните часове от живота на Христос. Процесията завършва в древния римски амфитеатър.

***
В мексиканския град Такско страданията на Христос в последните часове от живота му се изобразяват с мъчителен, но любопитен ритуал, който привлича много туристи. В ранните часове на Разпети петък богомолците поемат по улиците, понесли в ръце свещи или религиозни статуи. Някои са с трънен венец на главата или с окови на краката. Самобичуването е най-страшната, но и най-зрелищната част от церемонията. Подобна церемония се провежда и в еквадорската столица Кито. Десетки мъже и жени носят тежки кръстове с надежда да получат опрощение на греховете си.

***
С пъстри шествия се отбелязва Страстната седмица в Гватемала. Пътят на богомолците е застлан с килими, изобразяващи сцени от Библията.

***
Най-зимния Великден посрещат московчани от години насам. Необичайно ниските температури и интензивният снеговалеж нарушиха авиационния трафик в Москва и нормалния ритъм на живот.
Катедралата, в която тази вечер патриарх Алексей Втори, ще обяви Благовещението на божията майка и възкресението на Исус, е засипана от сняг.
Тази година в Русия, църквата отбелязва рядко съвпадение на Велика събота с Благовещение. От руската православна църква, казват, че това съвпадение символизира началото и края на връзката между майката и божият син, който ще възкръсне в полунощ.

***
Шарените великденски яйца са познати не само у нас, но и в много други държави. Например славянското малцинство в източногерманския щат Бранденбург, който граничи с Полша, пробива дупки в яйцата, изцежда съдържанието им и рисува черупките с восък и игли.
Близо 20 000 жители на село Бург са със славянска кръв и не пропускат година, в която да оцветят по Великден яйца и да ги подарят на близки и познати. С много търпение и майсторство се рисуват по яйцата желанията на хората.
По традиция в деня преди възкресението Христово децата в семействата посещават своите родители и получават по 3 изрисувани яйца, за да ги орисат да са здрави и да не страдат през годината. Тези яйца са толкова популярни, че могат да се купят и по всички източногермански пазари.