Българските студенти не искат да учат в чужбина, но искат реформа, която да им осигури реални знания у нас, а не просто дипломи. Това е изводът на проучване, направено от министерството на образованието. Какво ще се промени в системата - вижте в репортажа на Мариана Векилска.

"SOS! Спаси образованието, сега!" - под това мото екипи от настоящи и бивши студенти няколко месеца обикалят страната, в търсене на най-добрите идеи за промени във висшето образование в България. Резултатът е повече от 2000 идеи, които вече се обмислят от специалистите в министерството.

Корупцията и това, че младите хора са пасивна страна във висшето образование - това, според студентите, са най-сериозните проблеми.

Трите послания на кампанията са - "искаме да учим в България, да няма корупция, да имаме реални знания, а не просто дипломи".

Студентите не искат вече да плащат за изпити или да ги таксуват, когато преминават от един университет в друг. Затова ще бъде въведена ваучерна система. Така средствата, отпуснати на университета за всеки студент, ще преминават заедно с него в другия университет.

Приоритет е и въвеждането на модерните средства за обучение и промяната на модела на акредитация на университетите.

"Знаете ли, например, защо Американският университет беше класиран на последно място? Ами защото книгите в библиотеката му били само на английски. Ами няма да са на албански, я. Измислят се какви ли не глупости, само и само да го класират на последно място”, каза министърът на образованието Сергей Игнатов.

За да се повиши качеството на образованието, ще има и разделение на академичната от стопанската власт в университетите. Така ректорът ще се концентрира върху образованието, а друг ще се грижи за битовите проблеми.