Със 127 гласа "за", 82 "против" и без въздържали се парламентът прие на първо четене проекта за държавен бюджет за 2012 г., внесен от Министерския съвет. Както и се очакваше с гласовете на ГЕРБ и независимите депутати от РЗС. Изненадващо депутат от Атака подкрепи бюджета и напусна партията на Волен Сидеров.

Заложиха ли управляващите растеж на доходите ни?

Очакваните увеличения на най-ниските пенсии и минималната работна заплата ще бъдат разписани от депутатите следващите седмици, когато бюджет 2012 ще бъде гласуван окончателно на второ четене.  

Днес стана ясно, че пенсиите могат да се увеличат с девет лева. Не всички, а само най-ниската за възраст и стаж, която е 136 лева. Това увеличение обаче ще е обвързано с извънредна пенсионна реформа.

Минималната работна заплата ще се увеличи от 1 май с 20 лева. Но и това също ще бъде разписано при окончателното гласуване на бюджета на второ четене.

Увеличение на майчинските от 240 на 270 лева най-вероятно няма да има, прогнозира пред bTV заместник-финансовият министър Владислав Горанов.

Страстите в пленарната зала

През 2012 година кабинета очаква ръст на икономиката от 2,9 процента: дефицит от 1,3 на сто от БВП. Средногодишната инфлация догодина ще е 3,2 %.

Заради кризата в Европа износът ще намалее и това ще се отрази на приходите в хазната, но кабинетът очаква те да бъдат компенсирани от увеличено вътрешното потребление на стоки и услуги, както и с усвояването на повече пари от еврофондовете.

„През 2012 година ще осигурим повече средства за образование, наука и култура и за инфраструктура и комунални услуги”, каза Симеон Дянков. Още от изказването на министъра на финансите пред депутатите вижте тук

БСП, ДПС, десните и Атака предупредиха, че бюджетът е неизпълним

Според Йордан Цонев от ДПС полезният ход на кабинета е да изтегли този бюджет и между първо и второ четен да го ремонтира генерално от макрорамката, до баланса.

„Ние ще бъдем много повече задлъжнели. Планира се външния дълг да нарасне с половин милиард, а външния с четвърт след като изядоха фискалния резерв ще харчат от чужда пита”, коментира Сергей Станишев, председател на ПГ на Коалиция за България

Волен Сидеров смята, че да се обсъждат параметри в бюджета е абсолютно безсмислено, защото в следващите 5-6 месеца те щели бъдат променени.

И от Синята коалиция се възмутиха, защото според тях законопроектът удря по малкия и средния бизнес. „Защото, ако малкия и среден бизнес бъде оставен да фалира, това е кокошката, която ви плаща данъците", каза Мартин Димитров, съпредседател на Синята коалиция

След пет часа дебати бюджетът бе приет - от ГЕРБ и независимите

Депутатът от Атака Цвета Георгиева подкрепи бюджета и стана поредния отцепник от партията на Волен Сидеров. Официално Георгиева подчерта пред медиите, че напуска Атака, защото Сидеров и хората му подкрепили БСП в подписката им за касиране на изборите пред Конституционния съд.

Докато в парламента дебатираха на първо четене Бюджет 2012 независими икономисти от Института за пазарна икономика представиха свой експертен поглед как би трябвалио да изглежда алтернативният бюджет.

Старши икономистът от институт Отворено общество Георги Ангелов посочи, че основното е бюджетът да издържи на всяка ситуация в Европа и в него да бъдат заложени буфери.

Засега не се предвижда между двете обсъждания на Бюджет 2012 да има още рязане на пари от силовите министерства, които да отидат за социални ангажименти. През 2012 г. се предвижда разходите да бъдат 29 милиарда 824 300 000 лева, а приходите 35,2 процента от БВП. Сравнено с тази година се очаква делът на приходите да се увеличи с 1 процент от БВП. От данъци в бюджета ще постъпят над 15 милиарда лева, заплануваните неданъчни приходи са за милиард и 600 хиляди лв., а от помощи и дарения ще постъпят около 41 милиона лева.

Общите разходи, трансфери и вноска в Европейския съюз са 18 милиарда и половина лева. 895 735 300 лева е вноската на България в съюза. Предвиждат се повече пари за здравеопазване, образование и култура.