Това каза финансовият министър Милен Велчев при обявяването на окончателните резултати от преструктурирането на българския външен дълг. Министър Велчев не уточни за какво точно ще бъдат изразходвани спестените средства.

Дългът на страната намалява реално с 277 милиона щатски долара - 80 милиона от тях е нетното намаление и 197 милиона освободеното обезпечение, изчисли Милен Велчев. Плащанията за следващите пет години се редуцират с над 400 милиона долара, а за следващите седем години - с над 600 милиона.
Министър Велчев заяви, че са били възможни и "малко по-добри финансови резултати при извършването на изненадващ блиц удар с тази операция", но конституцията не е позволявала това и се е наложило да се мине ратификация. Той определи сделката като "успешна" и заради пренасочването на интереса от традиционно по-агресивните американски инвеститори към европейските. В аукциона са участвали и български банки и пенсионни фондове, закупили книжа за близо 100 милиона долара, допълни Велчев.

Това е първият случай, в който има две валути - долари и евро, и в който реално се премества инвеститорската база, заяви заместник- финансовият министър Красимир Катев. Той каза още, че в момента България предоговаря дълга си към Парижкия клуб на кредиторите. Според него замяната на "дълг срещу инвестиции" е добра, тъй като това няма да засегне платежния баланс на страната. 
Красимир Катев нарече "национално безотговорно" сезирането на Конституционния съд от ОДС по процедурата за избора на агенти по сделката. Ако искането на депутатите се удовлетвори, последиците за България ще са трагични, коментира зам.-финснсовият министър.

Юристи смятали процедурата за перфектна, припомни Милен Велчев и допълни, че финансовите резултати от сделката са стабилни, независимо от решението на Конституционния съд.
Не планираме друга подобна операция в бъдеще, каза още министър Велчев.