Предложенията за промени в кабинета бяха внесени в деловодството на парламента. Очаква се тази седмица Народното събрание да гласува предложенията за промени в правителството, както и да бъде избран председател на парламента.

Министерският съвет ще напусне досегашният вицепремиер и министър на икономиката Лидия Шулева. Тя ще бъде сменена от своя колега и министър на енергетиката Милко Ковачев.
Лидия Шулева е подавала 3 пъти оставка

"И едва на третият опит, ако може така да кажа, се видях принуден да я приема", посочи  премиерът Симеон Сакскобургготски.

Настоящият депутат от "Новото време" Мирослав Севлиевски поема поста министър на енергетиката.

Досегашният заместник на земеделския министър Мехмед Дикме - Нихат Кабил, става титуляр в земеделското ведомство.

"Специална благодарност на министрите, които напускат екипа, като не се съмнявам и за миг, че те остават в този екип", каза министър-председателят.

Структурните промени в правителството предвиждат Министерството на културата да бъде преобразувано в Министерство на културата и туризма.

Нина Чилова ще е новият министър на културата и туризма.

"Вие знаете колко важен е туризмът и то не в своето директно разбиране, а и културата ще допринесе", коментира премиерът.

Той основа промените върху три принципа - приемственост, съответствие с европейските изисквания и отговорност към поетите ангажименти с коалиционните партньори.

Министрите разбрали за промените в кабинета през уикенда. Повечето от тях си спестиха коментарите днес, след като премиерът съобщи официално кои министри напускат правителството.

Според ДПС структурните и персоналните промени в кабинета отразяват общата воля на управляващия либерален алианс - НДСВ, ДПС и "Новото време".

Лидия Шулева посочи, че сега, когато предстоят важни крачки за присъединяването на страната към ЕС, никакви лични мотиви нямат съществено значение и не могат да бъдат поставени над тази цел

Повече от три часа медиите чакаха коментари от останалите членове на кабинета.

Енергийният министър Милко Ковачев, който е засегнат от рокадите, не избяга от журналистическите въпроси. Като министър на икономиката той няма да има вицепремиерски функции. От думите му стана ясно, че в България има последователност на политиката и в икономиката, и в енергетиката, свързана с европейското бъдеще.

"С министъра на енергетиката смятаме в скоро време да подготвим анализ на четиригодишното управление в енергетиката, има с какво да се гордее България, включително изграждането на регионален енергиен пазар", посочи Милко Ковачев.

"Хората, които влизат, са достойни, показали качества към настоящия момент. Тези, които няма да бъдат министри, ако парламентът гласува, мисля, че добре, балансирано свършиха работата си. Аз изразих своята благодарност лично към вицепремиера Шулева. Тя работи достойно, лоялно през тези 3 години и половина и мисля, че не съм сгрешила в оценката си", заяви Долорес Арсенова, министър на околната среда и водите.

Друг министър през официалният вход на правителствената сграда не излезе.

Новите четирима министри са известни и до този момент в политическия живот. Милко Ковачев, който ще ръководи Министерството на икономиката, повече от 3 години е министър на енергетиката.

Нина Чилова и Мирослав Севлиевски са народни представители от НДСВ и от "Новото време". Нихат Кабил е заместник-министър на земеделието.

Досегашният енергиен министър Милко Ковачев поема най-голямото министерство - на икономиката. Ковачев е роден в Перник през 1957 година. Завършил е Техническия университет в София. Кариерата му започва като старши инженер и оператор на реактор в АЕЦ "Козлодуй" през 1979 година. Достига до председател на Държавната агенция по енергийни ресурси през август 2001 година. През декември агенцията е трансформирана в министерство и Ковачев стана министър на енергетиката и енергийните ресурси. Женен е, с две деца.

Мирослав Севлиевски от "Новото време" поема Министерството на енергетиката. Севлиевски е на 40 години, завършил е география в Софийския университет "Св. Климент Охридски" и е магистър по туризъм. Политическата му кариера започва от независимите студентски дружества през 1989 година и Българското сдружение за честни избори през 1990 година. През 2001 година е избран е за народен представител на НДСВ от Бургас. Като депутат в 39-ото Народно събрание беше член на няколко комисии, включително на енергийната. През 2003 година е един от създателите на "Новото време". Женен, с едно дете, занимава се с алпинизъм.

Народният представител от Видин Нина Чилова ще ръководи новото Министерство на културата и туризма. Тя е на 33 години, родена е във Видин. Завършила е право в Софийския университет и в 39-ото Народно събрание бе член на парламентарната бюджетна комисия. Преди да стане народен представител Чилова ръководеше правния отдел на Държавната комисия по хазарта и е работила като юрист на един от мобилните оператори. Не е омъжена.

Новият министър на земеделието и горите Нихат Кабил досега бе заместник на Мехмед Дикме. Кабил е роден през 1962 година в разградското село Подайва. Завършил е Висшият селскостопански институт в Пловдив. Бил е изпълнителен директор на частна фирма преди да стане заместник-министър. През 2003 г. около неговото име избухва скандал, свързан с това, че година след като е станал заместник-министър на земеделието, Нихат Кабил е регистрирал частната фирма "Еконейчър груп", която се занимава със земеделие. След като Кабил напусна фирмата, ДПС реши да не го сваля от поста заместник-министър на земеделието.

През последните две години оставката на министър Лидия Шулева беше искана един път, на Мехмед Дикме два пъти, а на министър Божидар Абрашев - повече от три пъти.

За оставките им настояваха депутати от опозицията и някои народни представители от НДСВ. Според някои депутати от жълтата ПГ преместването на Лидия Шулева от поста министър на труда и социалната политика през юни миналата година, трябвало да се счита за повишение и доказване на икономическите и способности да направи цялостна програма за преструктуриране на българската икономика.

С провала на сделката за "Булгартабак" Шулева стана обект на нападки от цялата опозиция. Оставката й поискаха даже "Новото време", а неофицално, но особено настоятелно и ДПС.

Министърт на земеделието Мехмед Дикме беше атакуван първо от Народен съюз, ОДС и СДС с обвинения за злоупотреби със зърното в държавния резерв. Тогава беше поискана за първи път оставката му. За втори път беше предложен за оставка от опозицията заради "Булгартабак".

Покрай тази сделка се изостриха и отношенията му с лидера на ДПС Ахмед Доган, което станало основна причина за смяната му, коментираха депутати от ДПС.

Оставката на министъра на културата Божидар Абрашев беше искана многократно от опозицията, "Новото време" и депутати от НДСВ, като Явор Милушев, Коста Цонев. Някои от поводите бяха намерението на министъра да продаде музеят за модерно изкуство за хотел и скандалите за конкурса за операта и скандала с Двореца в Балчик.

Лидерът на БСП Сергей Станишев обяви, че промените в кабинета няма да помогнат за по-добро управление на страната. Социалистите очакват смените на министри да доведат до сътресения и нови разделителни линии в НДСВ, защото ще има недоволни от рокадите жълти политици.

Оценките на БСП, СДС и ДСБ за обединяването на културата и туризма в едно министерство са идентични. И трите опозиционни партии смятат, че това е лошо управленско решение.

Социалистите обявиха, че промените не са подчинени на обществения интерес, а са плод на безпринципни пазарлъци между НДСВ, ДПС и "Новото време". Сергей Станишев прогнозира конфликти и напрежения между различните лобитата в НДСВ.

"Промени се правят за по-добро управление, но не и тези. С нищо няма да променят управлението на страната. Тези тенденции на напрежение ще се засилват, когато станат ясни и листите за парламент. Когато лоялните и последователните ще бъдат ощетени, а непоследователните - възнаградени", посочи Станишев.

Лидерът на СДС Надежда Михайлова също смята, че парламентарните лобита са в процес на прегрупиране, а промените в правителството са безсмислени: "Това, което показват правителствените промени, е, че се прави обикновена подигравка с хората. Те няма да решат проблемите на хората, а само проблемите на правителството, което има нужда от удобно парламентарно мнозинство."

Заместник-председателят на ДСБ Веселин Методиев смята, че промените в правителството са в полза на ДПС: "Човекът с двете парламентарни групи Ахмед Доган - ДПС и "Новото време", получи още изпълнителна власт, получи контрол върху енергетиката чрез Севлиевски. Бе освободен Дикме, който заплашва Ахмед Доган, и в крайна сметка бе освободена и Шулева, достатъчно близък до премиера човек."

За първи път в историята на България Министерството на културата се обединява с това на туризма. Проф. Божидар Абрашев беше освободен от поста и за министър на новото ведомство беше предложен депутатът от НДСВ Нина Чилова.

За първи път през юли 2003 година депутатът от НДСВ Коста Цонев предложи културното ведомсво да се слее с Министерството на младежта и спорта, като няколко месеца преди това заедно с неговия колега Явор Милушев призоваха премиера да освободи проф. Божидар Абрашев. Тогава не се стигна до структурни промени в министерството. В правителство на Симеон Сакскобургготски туризмът бе под шапката на Министерство на икономиката. За него отговаряше подкрепяният от ДПС заместник- министър Димитър Хаджиниколов. Според дейците на културата обединението на двете ведомства е може би е за добро, но това зависи най-вече от този, който го управлява.