Експерти, които не работят в МВР, отказват да работят по делото срещу съдията Петър Сантиров, бившия военен министър Николай Цонев и бившия главен секретар на МФ Тенчо Попов заради страх от натиск и заплаха за уволнение. Това записа съдът в протокола от днешното заседание по процеса. Според съдията Иван Коев, експерти по делото трябва да са специалисти извън системата на МВР, за да се гарантира независимостта им.  

Прокуратурата възрази срещу този довод на съда с думите, че става въпрос за хипотетичен страх и зависимост. Съдия Коев отговори на обвинителите, че "хората не искат да се навират между шамарите".

Експертите трябва да отговорят на две запитвания. Едното касае това дали има монтаж на видео и звуковите файлове от специалните разузнавателни средства. Другата експертиза трябва да установи дали почеркът за искането и разрешаването на СРС не е един и същ.

Адвокатът на Николай Цонев - Васил Василев коментира, че намирането на независими вещи лица е национален проблем. Той поиска от съда да бъдат предоставени справки за преписки, водени срещу Петьо Петров по различни текстове от Наказателния кодекс.

Цонев, Сантиров и Попов са подсъдими за подкуп, който бил предназначен за следователя Петьо Петров. Той работел по разследване срещу Цонев, а парите - 25 000 лева, били, за да го "потули".

От предишното заседание по делото досега от ДАНС все още не са отговорили за
взаимоотношенията си с основния свидетел по делото – Петьо Петров. Съдът наложи ултиматум на агенцията, че ако до 10 март, когато делото продължава, отговор не бъде получен, ще бъдат наложени глоби в максимален размер.

МВР също не е изпратило целия видеозапис от ареста на тримата, както и частта от него, публикувана на сайта на ведомствения пресцентър. В протокола от заседанието днес съдът записа, че ако вътрешният министър Цветан Цветанов не съдейства за получаването на записа, също ще бъде глобен в максимален размер.