С военна заря-проверка тази вечер Силистра ще отбележи 100-годишнината от създаването на 31 Силистренски пехотен полк. Заради масовия героизъм, проявен в Отечествената война през 1944-1945 година, Силистренският полк си е спечелил прозвището "Железния". Един от участниците в бойните действия на полка е бил Ангел Игнатов от Силистра.

Ангел Игнатов е командир на санитарно отделение в 31 Силистренски пехотен полк. Изминал е целия път на полка във втората фаза на войната - през Югославия и Унгария до Австрия.

"Нашият полк беше в резерва, ако стане нещо - да отиваме - ние бяхме в движение. Ние бяхме най-десният фланг на нашата армия", разказва 81-годишният Ангел Игнатов.

Между 6 и 11 март 1945 г. пехотният полк преживял най-тежката си и продължителна битка за цялата Отечествена война. В Унгария - при селата Чекел и Кишбайом българите са подложени на жесток картечен и минохвъргачен огън от немската артилерия.

"С германците се срещнахме, водехме война, един ден, два дена - спряха - и след това вече те ни атакуваха - като започнаха да стрелят - трябва да го видиш за да разбереш какво е нещо - докато станеш - нападат - стрелят по нас. Всичко се троши", спомня си Ангел Игнатов.

При Кишбайом са загинали над 100 силистренци, но полкът не отстъпил от позициите си, и пробил немската блокада, разказва ветеранът Ангел Игнатов. За подвига на 31-ви пехотен полк напомня бронзов паметник в центъра на Силистра.