Късно снощи, след 14-часово заседание, депутатите одобриха с голямо мнозинство 15-те поправки в Конституцията, които гарантират повече права за албанците в Македония.           Деветдесет и четири от 120-те депутати подкрепиха промените, 14 гласуваха против, двама се въздържаха.

С новата конституция албанският език става официален в районите, където етническите албанци са мнозинство. Гарантира се и по-голямо представителство на албанците в държавната администрация, включително и в полицията.

Спорният въпрос за преамбюла беше решен с компромисна редакция, която съдържа термина "македонски народ", както настояваха македонските националисти.                                 Заедно с това се изброяват и албанският, ромският, турският, сръбският "народ", и други.

Следващото условие на споразумението от Охрид е да се обяви амнистия за албанските бунтовници. В писмо до международните организации днес, президентът Трайковски увери, че амнистията ще бъде приета.

Междувременно АНА, която отказа да сложи оръжие, обвини властите и албанските лидери в сделка по време на сраженията в Тетово през март.

Според екстремистите, македонското правителство платило 10 милиона германски марки за оттеглянето на албанските бунтовници от тетовското кале. Парите били дадени на заместник - председателя на ДПА, Мендух Тачи, който обаче дал на АНА само 1 700 000 марки.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!