Изтъняването на озона е довело до сериозно увеличаване на ултравиолетовото лъчение над стария континент в първите дни на февруари.

Учените считат обаче, че опасността не бива да се преувеличава, защото обикновено озоновият слой бързо се възстановява.

Изтъняването на озоновия слой над Европа в началото на февруари е засечено със спътника "И Ар Ес-2", който от 1995 година насам следи със спектрометър съдържанието на озон в повърхностните слоеве на атмосферата.
Фактът, че озонът над стария континент временно е намалял с 30 процента веднага привлече вниманието на учените. Изтъняването е в Южна Европа, докато над България е регистрирано дори увеличаване на дебелината на озона.

"Озонът в атмосферата предпазва Земята от ултравиолетовата раиация. Според Анки Питерс от холандския институт за изследване на климата, няма сериозна опасност от увеличаване на ултравиолетовото облъчване, защото точно по това време на годината на нашата географска ширина ултравиолетовата радиация е най-слаба", казва ст.н.с. д-р Николай Милошев, зам.-директор на Геофизичния институт - БАН.

В България предстои да бъде въведен постоянен мониторинг на озоновия слой и данните да се обявяват, за да се знае в кои дни трябва да се вземат предпазни мерки.

Повечето учени смятат, че изтъняването на озоновия слой над Европа през миналата седмица е причинено от разместване на въздушни пластове, а не от химическо разрушаване на озона, заради замърсяването на атмосферата", пояснява ст.н.с. д-р Николай Милошев.