Забрана на имената "бургер" и "шницел", ако продуктите не съдържат месо – това предложение за законопроект, гласувано от Европейския парламент предизвика интерес и различни оценки сред бизнеса и купувачите.
Енчо казва, че е опитвал всички видове бургери, които се предлагат - и вегетариански, и за вегани, и с месо.
„Не виждам проблем, щом пише отпред, че е вегетариански продукт, да бъде с име "шницел", "кюфте" или така нататък“, смята той.
Един от мотивите за внасянето на законопроекта, с който да се забранят термините "бургер" и "стек" за вегетарианските храни, е, че нямат хранителните стойности на продуктите от месо.
„Фермерите искат тези думички да бъдат запазени само за продукти с месо, а потребителските организации казват: "Не, това няма значение." Който е убеден, че иска да консумира месо, няма да се обърка. Със и без промяната, няма да настъпят някакви какви промени в навиците в менюто на потребителите“, казва Богомил Николов, изпълнителен директор на асоциация „Активни потребители“.
След повече от 20 години в бизнеса Максим Иванов разказва, че никога не е имал случай на объркване сред клиентите си за това какво точно поръчват.
„Сега пише "веган продукт" и там пише: "кюфте от боб и нахут", не пише "кайма". Защото ти като в ресторант седнеш и четеш менюто - "телешки стек върху канапе от сладък картоф" - не се очаква някой да мисли, че ще получи канапе. Просто така е описано и звучи по-хубаво, по-интересно", казва Иванов.
За него като ресторантьор предложението за забрана не е толкова важно. За животновъдите обаче е важно.
За да бъде прието предложението, е необходимо съгласието на всички държави-членки на Европейския съюз. За момента то все още е законопроект.
Последвайте ни за още актуални новини в Google News Showcase
Последвайте btvnovinite.bg във VIBER
Последвайте btvnovinite.bg в INSTAGRAM
Последвайте btvnovinite.bg във FACEBOOK
Последвайте btvnovinite.bg в TIKTOK


