Пациентката е добре, съобщи професор Виолета Димитрова, ръководител на екипа, извършил присаждането. В света досега са извършени двадесетина подобни трансплантации.

48-годишната пациентка е настанена в болничната стая 212 на Клиниката по чернодробна хирургия. От 5 години жената има възпаления на жлъчните пътища, увредили тежко черния й дроб.

"От година и половина жената е с жълтеница. Подготвя се за органна трансплантация и понеже това още не става, и понеже тази жена е в много тежко състояние, и понеже не е ясно още колко ще издържи, затова решихме да извършим клетъчна трансплантация. В света до момента има извършени само двадесетина такива", обясни проф. Виолета Димитрова, ръководител на Клиниката по чернодробна хирургия.

Преди няколко месеца клетките са извлечени от черния дроб на починал донор. Органът не е ставал за трансплантация. Клетките са обработени в българска лаборатория.

"Те се замръзяват и дълго могат да се съхраняват - около 1 година, за разлика от черния дроб, който може да се съхрани само няколко часа", посочи д-р Янчо Начков, директор на Националната агенция по трансплантации "Бултрансплант".

Хирурзите инжектират обработените клетки в коремната кухина на жената. Манипулация продължава по-малко от час.

"Ние разчитаме, че тя ще се подобри и ще дочака трансплантация на цял орган. Това е нашето желание и ние се радваме, че нейните резултати са много добри", каза проф. Димитрова.

Животът на присадените чернодробните клетки е около 1-2 месеца. При тях вероятността да бъдат отхвърлени е минимална.

"Презумцията е да се правят такива транплантации на пациенти с остри чернодробни увреждания, за да могат тези клетки да поемат временнно функцията на черния дроб, и той да си отдъхне, и да се възстанови", поясни проф. Димитрова.

Този вид трансплантации е една от най-новите технологии, които се правят в света от 1992 година. Досега не е прилагана на деца.