Решението на родителите да дарят органите на починалото си дете, за да се опитат да спасят друг човешки живот, е много важно, коментираха бъбречнотрансплантирани пациетни. Подобен жест преди три месеца даде шанс за нов живот на двама души.

Освен ново сърце за Ростислав, органите на починал младеж от Асеновград подариха нов живот на още едно семейство. Преди три месеца, бъбрек на момчето е бил трансплантиран на 47-годишен мъж, който 10 години е бил на хемодиализа.

Един телефонен разговор преди три месеца е вторият шанс за живот на Боян Грънчаров от София.

"Съобщиха ми в 2.15 часа през нощта. Целия ден ми правиха изследвания. Три часа продължи транплантацията и бъбрекът заработи веднага. Усетих го", казва Боян.

Тъканната съвместимост е много висока. Лекарите казват на Боян, че това се случва за първи път в България. Сякаш момчето ми беше брат, коментира мъжът.

"Като познавах ситуацията в България, никога не съм се надявал, че може да ми се случи. Защото ако разделите населението на България на броя на хемодиализните, ще се окаже, че моят шанс е едно на 2 милиона човека. Записан съм в картотеката и си мислих, че никога няма да излезе. 10 години съм на диализа и взе, че се получи", споделя Грънчаров.

Той признава, че хемодиализата е необходима като поддържащо лечение, но трансплантацията е шансът за живот.

"Едно е да си здрав почти, друго е през ден да си по 4 часа на диализа", добавя Боян.

Той не се е срещал с родителите на момчето.

"Те не знаят за мен. Това е нещо, което просто нямам думи, нямам с какво да го кажа. Така, едни хора, които никога няма да ме видят може би, и така да ми подарят един орган, това е уникален жест", смята Боян.

Така най-трудното решение за родителите дари нов шанс за живот на двама души - Ростислав, Боян и на техните семейства.

Как трансплантацията на бъбрек променя живота и на една млада жена и защо още е важно донорството, очаквайте утре в Новините.