Камион, натоварен с над 200 килограма експлозив, се взриви в сградата на хотел в Багдад. Загинаха повече от 20 души, над 100 са ранени. Сред жертвите е и представителят на ООН за Ирак.

При атентата вчера срещу централата са загинали 7 служители на ООН, изчезнали са 5 служители на Световната банка. Чуждестранните служители на ООН в Мосул са евакуирани в Ебрил. Йорданският крал Абдула е разпоредил един самолет да излети за Багдад, за да откара в Аман ранени.

Цяла нощ продължиха спасителните работи из развалините на хотел "Канал". Рано сутринта багер продължаваше да разчиства отломките. Намаляват шансовете да бъдат намерени още живи, коментира електронното издание Би Би Си нюз.

Според американски експерт в иракската столица, става дума за самоубийствен атентат. Извършителят се приближил към сградата от страната на нова четириметрова стена, която не издържала силата на взрива. Камионът е бил натоварен с 227 килограма експлозив Це-4. Това е два пъти повече от експлозива при нападението срещу йорданското посолство в Багдад в началото на този месец.

Екип на японската телевизионна компания Ен Ейч Кай е бил вътре в сградата, когато камионът-бомба се врязал в нея.

Генералният секретар на ООН Кофи Анан обяви, че ООН ще продължи да действа в Ирак независимо от вчерашния атентат срещу представителството на световната организация в Багдад. Той ще информира днес Съвета за сигурност на ООН за обстановката в Ирак.

Това е най-кървавото нападение срещу обект на ООН в близо 60-годишната история на организацията. Серджо ди Мело е най-високопоставеният служител на ООН загинал по време на мисия за повече от половин век.

Във всички централи на ООН по света беше обявен ден на траур във връзка с гибелта на загиналите в Багдад служители на организацията. В декларация Съветът за сигурност осъди терористичния акт, като заяви, че той няма да сломи волята на международната общност да помага на иракския народ.  

Президентът на САЩ Джордж Буш осъди нападението и изказа съболезнования на близките на загиналите: "Всички нации по света са изправени пред предизвикателство и пред избор. Опитвайки се да сеят хаос и страх, терористите поставят на изпитание нашата решимост."

Много други световни лидери изразиха също искрено съжаление за смъртта на бразилския дипломат.

В Брюксел председателят на Еврокомисията Романо Проди нарече терористичното нападение "варварска атака срещу бъдещето на Ирак и неговия народ".

Папа Йоан Павел Втори изрази "дълбока си тъга" от случилото се в Багдад. Главата на Римокатолическата църква се помоли пътят на помирението да надделее и иракският народ да заживее в нова ера на мир, справедливост и социална хармония.