На операционната маса е 63-годишен мъж от Русенско. Болният страда от сърдечна недостатъчност т.е. сърцето му не може да изтласква достатъчно кръв и така се нарушава кръвоснабдяването на организма.

"Сега те не могат да мърдат от леглото, най-малките движения им причиняват задух, изморяване, както ние казваме, сърдечна слабост", обясни проф. Чирков.

Този проблем се решава, като към увреденото сърце се прикрепва изкуствено, което да подпомага неговата работа. Изкуственото сърце представлява помпа. Единият й край се свързва с лявата камера на сърцето, а другият с аортата. Помпата на изкуственото сърце приема кръвта от лявата камера на истинското сърце и през аортата я изпомпва до всички останали органи в човешкото тяло.

"Пациените, които например са получавали такива сърца, след това ги показват, че те дори и джогинг правят, карат колело и всичко е възможно", посочи професор Чирков.

Изкуственото сърце се захранва от батерии, които се поставят като колан на кръста. Сърцето се програмира да бие между 62 и 70 удара в минута, а батериите се захранват веднъж на 24 часа.

Когато решиш да бягаш или тичаш, и се наложи сърцето ти бие по-бързо, си регулираш пулса от колана с батериите. При този процес истинското сърце продължава да тупти, но вече само, за да храни самото себе си. Изтласкването на кръвта до останалите органи се извършва от изкуственото сърце. То може да се ползва 2 години.