Българчетата са сред децата в Европа, които учат най-много чужди езици. Специално изследване поставя на последно място в тази класация децата от Великобритания. Още по темата от Мария Савкова.

Шестокласникът Християн учи английски вече 6 години. От лятото заляга и над испанския.

"Уча испански, за да мога да вляза в хубав университет и за да нямам лошо бъдеще”, сподели Християн.

Емилия Алексиева е управител на езикова школа от 10 години. Обяснява, че интересът на децата към езиците са засилва през годините. Започват да учат още на 5-6 години. Испанският се бори с англиския за първенството. Сред любимите са също италиански и руски.

"Много родители, живеейки извън страната, било за 5-6- месеца или години наред, връщайки се в България, те просто искат децата им да поддържат езика, който са научили извън страната”, заяви Емилия Алексиева.

Изучаването на чужд език в България е задължително за децата още щом прекрачат училищния праг в първи клас.

Във Великобритания чуждият език е по желание и вероятно това е една от причините за слабия интерес към чуждите езици на Острова.

Българските учени дават още обяснения на тази класация. Още след Освобождението много млади българи заминават в Западна Европа да се изучат, за да помогнат на Отечеството да се изправи на крака. Когато се връщат основават и първите чуждоезикови училища в България, едни от първите и в цяла Европа.

"Никъде, мисля, че мотото "Знанието на чужд език е богатство" няма толкова голямо значение, както у нас. Така че, българинът дава мило и драго детето му да научи език, защото това е прозорец към света, към нова реализация”, коментира доц. Елиана Пенчева, от Института за изследване на населението и човека към БАН.

Шестокласникът Християн планира да учи и руски - за да пътува и учи в Европа.