Румен Гунински-младши бе отвлечен от столичния Студентски град в понеделник вечерта. Инцидентът се разиграл на метри от дома на младежа и централния вход на Националната спортна академия, където той бил второкурсник. Възможно е похитителите да са целели да навредят на политическата кариера на бизнесмена Румен Гунински-старши. Той е общински съветник в Правец от листата на БСП. Бил разглеждан като възможен кандидат на БСП за кмет на местните избори в Правец. Не е изключено зад отвличането да стоят мотиви, свързани с местните избори, допусна вчера вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов. По думите му обаче е несериозно да се говори, че една конкретна група контролира отвличанията у нас. Все още не е поискан откуп за отвлечения Румен Гунински, е съобщил за вестника градският прокурор на София Николай Кокинов. Според висшия магистрат се касае за класически случай на отвличане.
    
"Премиерът нареди да има закон за отвличанията", отбелязва "24 часа". Премиерът Бойко Борисов съобщи, че обмисля създаването на специален закон за отвличанията, но отказа да разкрие какво ще съдържа той, преди да се е консултирал с министри. По думите му документът може да съдържа само една страничка, но да предвижда изключително тежки санкции.
    
"Похитителите на Румен тестват МВР и премиера", е анализът в "24 часа". Посочва се, че бандата, която нападна пред десетки свидетели Румен Гунински, предизвика не само министерството, но и цялата държава. Предизвика и премиера Борисов - приятел с Валентин Златев, който пък е повече от съдружник с бащата на отвлечения студент. Този път бандата отиде твърде далеч. И най-естествената причина за това е убеждението им, че държавата е безпомощна да им се противопостави. С успеха или неуспеха срещу бандата ще стане ясно ще работи ли министерството реално срещу тези групи, или ще симулира дейност, както бе правено през последните 10 години. Дано пиронът в тази операция не бъде трескавото написване на закон срещу отвличанията. Нека първо и бързо бъдат осигурени няколко милиона евро за техниката, която ще изравни силите на антимафиотите и похитителите.

"1600 семейства с шанс за деца", информира "Монитор". Правителството ще отпусне 8,2 млн. лева за лечението на всички 1600 двойки, които страдат от стерилитет и не могат да имат деца. Това съобщи министър-председателят Бойко Борисов след среща с представители на фондация "Искам бебе" и сдружение "Зачатие". Оказва се, че предишното правителство е лъгало, че е заделило 20 млн. лева за ин витро и тези средства са били само на хартия.
    
"500 млн. лева по-малко за здраве догодина", съобщава "Труд". Нови финансови разчети показали, че през 2010 г. от здравноосигурителните вноски в системата се очаква да влязат 1,8 млрд. лева. А в началото на тази година прогнозата била за 2,6 млрд. лева. "Именно по тази причина искаме да увеличим събираемостта на вноските, те да добият тежестта на данъци и да накараме тези 1,2 млн. българи без осигуровки да се издължат", коментира пред вестника здравният министър д-р Божидар Нанев.

"Който мисли, че няма да контролирам, бърка", заявява в интервю за "24 часа" Йорданка Фандъкова, министър на образованието в отпуск, кандидат за кмет на София от ГЕРБ. Тя мотивира своята кандидатура така: "Програмата, която започнахме в началото на мандата, трябва да бъде продължена. Затова е нужен човек, който познава работата в общината и е бил част от екипа, за да се продължи без забавяне." Според Фандъкова задачата на кмета е с позитивна нагласа да мотивира хората, с които работи. Тя залага на целия процес на управление - от планирането, през организацията до кантрола. Аз познавам добре работата на администрацията на Столичната община и съм категорична, че ще продължим да залагаме на много сериозен контрол", уверява Фандъкова.
    
"СДС вече не е партия, а махленска свада", коментира "Труд". Според политолога проф. Евгений Дайнов СДС демонстрира всички признаци на измиращо племе изпаднало от хода на времето. Активните отдавна са си отишли, а шепата останали общуват на език, който само те разбират. И се борят - както стана ясно на конференцията на СДС - да пазят идентичността си. Работата на партиите е съвсем друга: да предлагат такъв проект за общото благо - т.е. за благото на всички - че хората да им гласуват властта, за да бъде приложен проектът. Когато партиите престанат да се занимават с общото благо - губят електорат и отмират.

"НДСВ увисна между слънцето и сянката си", коментира "Сега". Четиримата кандидати за лидер започнаха срещите си с членове и симпатизанти на партията и в продължение на месец ще обикалят страната, за да търсят има ли такива, които искат да имат все още нещо общо с партията. Тази форма на състезание между четиримата беше измислена, за да не лъсне позорът, че конгресът на партията не може да напълни и една сладкарница с хора. Кандидатурите са нещо като партийно поръчение. Затова и битката между тях е по царски позитивна и скучна. Всички искат едно и също - да върнат миналото, но в бъдещето. Това обаче няма как да се случи.

"БНБ: Фискалният резерв ще задръсти банките", отбелязва "Труд". Ако фискалният резерв на правителството бъде изтеглен от БНБ и депозиран в частни банки, ще се задръсти банковата система. Това коментира подуправителят на БНБ Димитър Костов по повод идеята на финансовия министър Симеон Дянков спестените пари на правителството да се дадат за частно управление. По принцип няма проблем целият резерв от 7-8 млрд. лева да бъде изваден от централната банка в рамките на 3 дни. Това обаче ще вдигне рязко ликвидността на банките и те на практика няма какво да правят с парите. Вариантът им е да постъпят като централната банка и да ги вложат безрисково в ценни книжа. Идеята фискалният резерв да се депозира в български банки е лоша, това може да повлияе на стабилността на страната. Така лидерът на ДСБ коментира вчера идеята на вицепремиера Дянков.
    
За "Стандарт" водещи финансови експерти се включват по темата. "Резервът не е играчка", напомня Андрей Пръмов, финансов консултант. По думите му тези пари не могат просто да бъдат сложени в търговски банки, но вероятно не това е била идеята на министър Дянков. Най-вероятно той е имал предвид, че резервът не се управлява достатъчно ефективно, а това не е вярно. Според Петър Ганев, от Института за пазарна икономика, това, което със сигурност не трябва да се прави с резерва, е да се употреби за някакви правителствени харчове. Основните сектори, в които могат да се инвестират средства, са пенсионната система и здравеопазването. Фискалният резерв може да играе ролята на буфер при провеждане на успешни реформи в тези сектори. Красимир Катев, заместник-министър на финансите в кабинета "Сакскобургготски", гледа на идеята част от фискалния резерв да се вложи в търговски банки не толкова като на средство да се повиши доходността на резерва, а по-скоро като средство да се увеличи левовата ликвидност в банковата система. Надяваме се това да доведе до по-ниски лихви по кредитите и да спомогне за увеличаване кредитирането към реалната икономика, казва Катев.
    
"Класа" също се включва с мнения за предложението на министър Дянков. Според Стоян Александров, изпълнителен директор на "Д Банк", инвестирането на държавата в търговски банки има особен статут по отношение на минималните задължителни резерви и по отношение на гарантирането на депозитите. От тази гледна точка е необходимо да се инвестира в специално подбрани банки. И дано критерият не е политически или семеен, защото това ще създаде абсолютно нелоялна конкуренция между банките. Димитър Чобанов, преподавател по финанси в УНСС, предупреждава, че е опасно, ако изтече валута от страната.
    
"Ще избират с конкурс банки за резерва", научаваме от "24 часа". Ако се реши част от фискалния резерв да се държи в търговски банки, те ще бъдат избрани открито, с конкурс при ясни правила. Това обеща вчера премиерът Бойко Борисов. По думите му това засега е само идея и ако се стигне да реализацията й, ще стане със санкцията на международните финансови институции.
    
"Край на измамите със заеми и черни каси", казва в интервю за "Труд" Менда Стоянова, депутат от ГЕРБ и председател на бюджетната комисия. Тя обяснява, че когато занапред заемите се обявят в данъчната декларация и се обработят в информационната система, за всяко ЕГН, за всеки човек ще се знае колко приходи и разходи има и стигат ли му легалните доходи. Така ще се пресекат измамите. Стоянова посочва още, че бюджетът за 2009 г. е планиран на 32 млрд. приходи. А се очаква да не надхвърлят 25-26 млрд. Това е при прогнозиран продължаващ спад на икономиката около 2% и засилени мерки за спиране на контрабандата и овладяване на сивия сектор.
    
"Смениха транспортни шефове за далавери", пише "Стандарт". Шефове на държавни фирми са освободени от транспортния министър Александър Цветков след извършени одити на управляваните от тях дружества и констатирани финансови злоупотреби. Това се казва в съобщение на транспортното министерство. Подозренията за корупционни сделки са предадени на прокуратурата.

"ЕС иска мерки срещу търговията с магистратски постове у нас", акцентира "Сега". Европейската комисия настоява Висшия съдебен съвет да разследва направените досега назначения и да предприеме адекватни мерки. Това заяви вчера говорителят на комисията Марк Грей по повод аферата с уговорени назначения на магистрати, която тресе съвета от два месеца. Темата е била дискутирана от правосъдния министър Маргарита Попова, която е на посещение в Брюксел, с представители на Генералния секретариат на ЕК. Според нея Еврокомисията определя случващото се като оздравително за системата, но ВСС трябва да направи пълна преоценка на поведението си в кадровата политика.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето