НАТО не постигна споразумение по молбата на Вашингтон за помощ при евентуални военни действия в Ирак. Това съобщи в Брюксел генералният секретар Джордж Робъртсън след днешното заседание на Северноатлантическия съвет, който е и управителния орган на Пакта.

Съветът на НАТО не успя да постигне решение и как ще защити Турция при евентуална война с Ирак. Въпреки това Джордж Робъртсън потвърди, че Алиансът ще бъде солидарен с всяка страна-членка, която стане обект на атака.


Срещата в Брюксел не можа да изглади противоречията с трите държави, които не смятат, че доклада на Колин Пауъл пред Съвета за сигурност дава достатъчно основания за военен удар. Въпреки натиска Германия запазва антивоенната си позиция. Членовете на правителството и политически лидери в Берлин подкрепиха изявлението на външния министър Йошка Фишер. Веднага след заседанието на Съвета за сигурност снощи той заяви, че подозренията на американския държавен секретар трябва да бъдат проверени.

Франция настоява да бъде удължен срокът за оръжейните проверки. Според премиера Жан Пиер Рафарен, освен войната има и други средства за унищожаване на оръжията на Ирак. Багдад трябва да даде ясен отговор на въпросите за химическите и биологичните оръжия, смята външният министър Доминик дьо Вилпен. По думите му обаче, изложението на Колин Пауъл не съдържа изненади, нито официални доказателства.

Белгия също не промени позицията си. След доклада на Пауъл нейният външен министър Луи Мишел беше категоричен, че не съществуват основания за военна атака срещу Ирак.