Американските здравни власти алармираха, че в някои марки електронни цигари, се съдържат опасни за здравето токсични вещества. Все повече пушачи използват тези устройства, за да откажат истинските цигари. Дали у нас има институция, която да следи за качеството на електронните цигари на пазара, провери Кристина Владимирова.

Преди година Добри Добрев решава да започне да внася електронни цигари. Първата му работа е да открие институцията, която да гарантира, че продуктите, които ще предлага, не са вредни. След три месеца усилено търсене, с изненада открива, че такова ведомство просто няма!

"Съответно бяхме един вид принудени просто да вземем бележки, че те нямат мнение по този въпрос- като цяло за цигарите", обяснява Добри Добрев, вносител на електронни цигари.

Добри не е задължен да изследва дали никотиновите пълнители съдържат опасни за здравето вещества. Както и никой не изследва хладилниците например. 

"Това влиза като електронно устройство - нормално електронно устройство, което дори не е регламентирано като такова,  като телевизор, компютър или нещо подобно". 

Причината в България да няма орган, който да следи дали електронните цигари са безвредни или не, е спорът между Министерство на здравеопазването и Агенцията по лекарствата, дали този пълнител е медицинско средство или е фармацевтичен продукт.

"Максимално бързо трябва да се произнесе Агенцията по лекарствата и категорично ние да решим дали са или не са лекарствени средства и медицински изделия - то тогава ще си останат само по закона за защита на потребителите", обясни д-р Маша Гаврилова. 

От Министерството на здравеопазването са оптимисти за бъдещето на електронните цигари у нас - защото макар, че липсва контрол, досега никой не се оплакал от тях.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето