Като всеки голям град и Пловдив е много шумен град. Жителите са подложени на постоянен тормоз - на места шумът е с 30 децибела над пределно допустимите норми. В общината обмислят различни варианти, как да намалят вредното влияние на шумната среда върху здравето на хората.

Пет мобилни станции са изследвали шума в различни точки на града пред деня и през нощта. Показанията на уредите в някои зони на града са тревожни.

"Много е шумно, камионите особено като минават дрънчат и имаш чувството, че желязо ти се забива в главата", казва Иван Петев.

"При 50-55 децибела пределно допустими норми през деня ние отчитаме норми от 70-74 децибела. Тези показатели се отнасят за жилищните зони. В повечето случаи, около 90% от шума идва от автомобилния трафик", коментира Александър Константинов, зам.-кмет по общинска икономика, транспорт и екология в община Пловдив.

Една от най-драстичните мерки за справяне с повишените децибели е ограничаване на скоростта в града до под 50 километра. Това обаче ще доведе до още по-големи задръствания. Затова мнението на някои специалисти е да се смени уличната настилка.

"Улиците с паважи определено вдигат по-голям шум. Строени са за друга епоха - с по-малко натоварване. През последните години колите в града от сто на хиляда са се увеличи до четиристотин на хиляда. Това е четири пъти", допълва Константинов.

Най-евтиният начин е изграждането на шумоизолиращи екрани - високи стени от храсти и дървета, които поглъщат шума.

Докато това стане, хората живеещи на най-шумните места търсят различни начини за справяне с проблема.

"Сменихме си дограмата, вратите с PVC. През нощта си спя с антифони, със специални тапи за уши, защото шумът е денонощен", казва от своя страна Величка Стоичкова.

Хората, които живеят постоянно в шумна среда, често страдат от раздразнителност, психични смущения, проблеми с паметта, повишаване на кръвното налягане

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето