Свами Дев Мурти е йога учител. Той е на 108-годишна възраст. България е за втори път. През следващите две седмици той ще демонстрира пред българските последователи на източното учение практики за дълголетие, хармония и щастие.

"Животът е йога. Да бъдеш честен, да помагаш на родителите си, да живееш в хармония със семейството и природата - това е йога. Не е нужно много - 4 минути на ден са достатъчни." С тези думи 108-годишният Свами Дев Мутри описва пътя си от древния индийски град Чаниот, през годините на дълбока медитация и изучаване на тайни свещени книги до мястото на един от най-уважаваните учители по йога.

Преди 40 години той идва за първи път в България и показва невиждан до тогава контрол върху човешкото тяло - огъва арматурни железа с корема си и ляга върху натрошени стъкла, докато през гърдите му минава камион.

"Връщам се след 40 години и виждам децата, които съм срещал тогава - виждам как са подредили живота си - това са честни хора, които имат семейства, работа, вегетарианци са - водят един добър живот. Това е смисълът на йога", казва Свами Дев Мурти.

Той започва да изучава йога, когато е 5-годишен. Няколко десетилетия по-късно става учител на Индира Ганди и съветник в Индийското министерство на здравеопазването. Той създава прости правила, с които доближава йога практиките до западния свят.

"Ние страдаме най-вече от факта, че ходим изправени. Тялото, мускулите ни не са създадени да поддържат изправен гръбнак. Плътта ни и нервните окончания са под постоянен натиск", казва Свами Дев Мурти.

"Научно е доказано, че ходейки на 4-те си крайника, изразходваме 4 пъти повече калории. Затова човешкото същество се е изправило - защото на два крака има нужда от 4 пъти по-малко енергия. Като ходят на 4 крака, животните масажират и стимулират прешлените и хрущялите на гръбначния стълб. И ние можем да релаксираме по този начин като походим на ръце", казва Читранджан Кумар, ученик на Свами Дев Мурти.

Според стогодишния йога съвременният човек не е в хармония със себе си, защото не живее по правилата на природата. Свами изучава тялото, чрез поведението на животните.

"Всички животни спят по корем. Само ние не го правим. Когато бебето се роди, то започва да лази и ляга по корем. Това е детската поза. Ние променяме позицията на тялото им. Казваме им да легнат по гръб. Това е една от най-големите ни грешки! Когато легнем по корем, задържаме енергията в себе си. Силата на биещото сърце затопля гръбнака. Формата на ухото повтаря тази на женската утроба. Всички точки, свързани с тялото, се намират тук - когато просто ги масажираме, подобряваме действието на всички органи. Тези упражнения са за всеки. Не е нужно да сваляте дрехите си, за да ги правите. Може да ги изпълнявате навсякъде. Те облекчават заболяванията на гръбнака и помагат при много хронични заболявания - като ломбаго, високо и ниско кръвно налягане, артрит", допълва още Читранджан Кумар.

Индийският йога създава упражнения за подобрено оросяване на всички органи. Една от най-ефектните техники е посветена на синусите. Не липсват и упражнения за увеличаване капацитета на белите дробове, които да ни предпазят от астма и други хронични заболявания.

"Всичко на земята е устремено надолу заради гравитацията. Само топлината се насочва нагоре. Когато сме изправени, сексуалната енергия тръгва нагоре, към главата. А това е не е добре за работата на мозъка. За това, трябва да седнете. Просто е", казва още Читранджан Кумар.

Тези упражнения са много благоприятни за хората със сексуални проблеми. Защото с тях се раздвижваме точката на сексуалната енергия.

Свами Дев Мурти и учениците му вярват, че човек може да бъде добър йога, без да е откъснат от света. Важното, според тях, е да бъдем в хармония с околните и разчитаме сигналите, които собственото ни тяло излъчва.

 

Култура & LifeStyle

Спортните събития от деня

Гледай bTV на живо

Времетo