Конфликт на интереси съществува, когато едно лице, заемащо публична длъжност, има частен интерес, който може да повлияе върху безпристрастното изпълнение на служебните му задължения. Според закона, публични лица са и общинските съветници. Зрителски сигнал провокира проверка на bTV в община Кърджали.

Освен втори мандат общински съветник Адем Мехмед е и председател на комисията по транспорт и комуникации в община Кърджали. Въпреки това от 2006 годинa неговите транспортни фирми "Норма" и "Бускар ЕООД" печелят общински поръчки за няколко десетки хиляди лева.

- Моят оборот е 38 хиляди лева. А аз плащам към 76 хиляди лева. Това какво значи?
- Че работите на загуба!
- Разбирате ли?

Адем Мехмед печели последната общинска поръчка в края на миналата година - във времето между приемането на закона за конфликт на интереси и официалното му влизане в сила в началото на 2009г.

"Аз съм един от най-добронамерените съветници в България, мога да кажа. Не в Кърджали, не в региона... Защото ако има трима, единият съм аз. Така че аз съм един от най-чистите хора в тая държава", смята Адем Мехмед.
 
Общинският съвет на Кърджали има 41 съветници. Едва трима са в опозиция. Митко Синабов е един от тях. Според него местната администрация изобилства от примери за сблъсък на интереси.

- То не е само сега, разбирате ли? Тези фирми и миналата година са правили това, и по-миналата са правили това. Така че не е заради срока в закона, разбирате ли?! Просто е система!, обяснява Митко Синабов, общински съветник от СДС.
- Какво означава: "Просто е система"?
- Ми това означава, че всяка година те си изпълняват... поръчката си я вземат те. Не ги притеснява това, че са общински съветници, че са в конфликт на интереси. Това означава. самозабравяне, това е!

- Аз на година давам така за хаир около 100 хиляди лева, казва Мехмед.
- Какво значи за хаир?
- Давам за джамии, за хора...

- Назначават се управители на общински фирми без конкурс. Може ли това да стане - 21 век сме, възмущава се Митко Синабов. - По този ред се управлява и пазара, по този ред се управляват и всички общински търговски дружества.

- Транспорт, строителство, обществени услуги, във всички направления на икономиката, навсякъде. За мен е недопустимо това, което се случва тук в Кърджали. В крайна сметка има съд и ние ще сезираме... Ние също събираме документи и доказателства и това на по-късен етап ще бъде направено, смята Цвета Караянчева, общински съветник от ГЕРБ.

- Само преди няколко месеца на няколко сесии на общинския съвет, общински съветници и свързани с тях роднини вземаха общински жилища. Така че това е система, то не е изключение, казва Митко Синабов.

Според местната опозиция, част от т.нар. "система" е общинската съветничка Бахар Палова, директор и собственик на "Хлебопроизводство АД". През последните две години фирмата е спечелила общински поръчки за над половин милион лева. Последният договор е сключен след приемането на закона за конфликт на интереси и само седем дни преди влизането му в сила.

Част от местния фолклор е фактът, че Бахар Палова и Адем Мехмед са избрани за членове на постоянната комисия за "Установяване на конфликт на интереси" в община Кърджали за периода 2007-2011 година. Госпожа Палова не отговори на поканата ни за интервю. Същото направи и Лейла Ариф.

"Какъв сблъсък на интереси, бе! И то от цяла България само аз", възмущава се Ариф.

Лейла Ариф също е общински съветник. Тя е управител и акционер на фирма "Строителство и ремонт - Кърджали". От 2005г., до сега тя е спечелила общински поръчки за повече от седем милиона лева на теорията на общините Кърджали и Ардино. Въпреки че напуска общинския съвет няколко седмици преди изборите за национален парламент, госпожа Ариф отказа да застане пред камерата ни. Според нея, етични и законови нарушения, няма.

"Би трябвало да затворят всички институции, които работят в областта на обществения сектор!
Законът е толкова разтегателен, че повече няма до къде", смята тя.

С твърдението, че законът е разтегливо понятие, ни посреща и Любен Въчев. Според него, след изготвянето на план на новообразуваните имоти в общината, десетки собственици са останали без земите си, а на тяхно място са записани нови.

"Крумовград, Момчилград, Джебел, Резбарци, наши квартали тука на Кърджали, Солище, тука близки села... наоколо апетити, които ако нямат язовир, имат хубава гледка, имат хубав въздух. Това не е изолиран случай в село Брож, а една универсална схема за измама, която се прилага на територията на цялата страна. Кошмар някакъв! Държавен служител в областна администрация, директор на дирекция, размахва нотариален акт и казва: Нищо не значи!", казва Любен Въчев.

Според думите му, 40 собственици на земи около язовир Кърджали са подали жалба до Районния административен съд. Жалбата е за около 40 декара, на цена от 100 евро на квадратен метър.

- Без участието на висш държавен служител тази измамна схема не може да стане.
- Кой е този държавен служител?
- Държавният служител, който подписа документите с невярно съдържание и ги публикуваха в държавен вестник, това е областният управител на област Кърджали - Ангел Коджаманов се казва, обяснява още Въчев.

"Приемам за нормално, Любен Въчев има свой имотен интерес в тази зона, за която се изработва плана по параграф", обясни Ангел Коджаманов, областен управител на Кърджали.

"Когато подадохме жалба в Районния административен съд, той премахна несъответствията в нашите документи, в наша полза отсъди и даже районният управител е осъден да плати разноските по делата", допълва Любен Въчев.

"Просто ще се видим с него в съда", категоричен е Ангел Коджаманов.

Според засегнатите, материали за злоупотреби са подадени и в Държавната агенция за национална сигурност. След финалното решение на съдебните институции ще бъдат заведени граждански искове срещу представители на местната администрация. Кой е прав, ще реши съдът.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето