С влизането в сила на новия лекарствен списък от 1 юни все повече нараства и напрежението сред фармацевтите. Те се надяват да отпадне новото изискване аптеките да купуват скъпоструващи медикаменти от новия лекарствен списък и да чакат след това парите да им бъдат върнати от Касата (НЗОК).

Безпокойството е особено голямо сред собствениците на аптеки и пациентите в по-малките населени места. Лекари предупреждават и за друг възможен проблем. Според медиците болниците в страната не разполагат с необходимия капацитет, за да приемат всички диабетици, на които може да се наложи да сменят инсулина.

Подмяната на инсулина за диабетоболните у нас трябва да стане на 1 юни, и то задължително в болница. Но тъй като лечебниците не могат да поемат едновременно хилядите болни, те ще бъдат принудени сами да се справят.

"При смяната на един препарат и преминаването към друг има период на адаптация. Може би реактивността на организма няма да бъде същата. Тогава, когато е постигнато едно равновесие в състоянието на хроничноболния, не е най-разумният вариант да бъде променяно това лечение", обяснява Николай Колев, общопрактикуващ лекар.

Личният опит на диабетоболните, които използват инсулин от десетки години, показва, че понякога усложненията могат дори да ги погубят. "Може да изпадна в някакъв колапс. Това много ме притеснява.Защото аз съм забравяла някой път да си сложа инсулина и усещам как нещо ми става много зле и трябва обезателно да легна и да заспя", споделя Петя Тодева.

И докато подмяната на медикаменти може да влоши здравето на диабетоболните, новата наредба за животоспасяващи и скъпоструващи лекарства е на път да остави хиляди хронично болни без безплатни лекарства. Причината е, че досега аптеките бяха само разпределител на безплатните и частично платените от касата лекарства, а сега ще трябва да ги купуват.

"Ние ще ги закупим от дистрибуторите на едро, на същата стойност ще ни бъде заплащано от здравната каса и бонусът за това, че ще съхраняваме тези лекарствени продукти, че професионални фармацефти ще ги отпущат, ще бъде такса от 1 лев за рецепта", обяснява д-р Веселина Вълчанова, фармацевт и собственик на верига аптеки.

Липсата на пари, с които да закупят лекарствата ще принуди много аптеки да не работят със здравната каса, от което ще пострадат пациентите.

"То е лавинообразно.Това, че ще има недостиг при някой колеги на средства, за да закупят тези продукти, това че в някой малки населени места няма да има аптеки, които да работят с приложение 5, съответно ще принуди хората да обикалят по-големите градове и в големия град пък ще трябва да намерят аптеката, която отпуща тези продукти", допълва д-р Вълчанова.

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето