Въпреки бойкота на опозицията, част от която демонстративно напусна залата, вакантните места в комисиите за финансов надзор, за защита на конкуренцията, за Национален осигурителен институт, за бюрото за контрол над специалните разузнавателни средства, за регулиране на съобщенията, както и членовете в Надзорния съвет на Агенцията по приватизация и Сметната палата, бяха попълнени с гласовете на депутатите от властта.

"Втори мандат за Иван Искров", съобщава "Пари". Гуверньорът на БНБ Иван Искров е получил парламентарна подкрепа за втори мандат. Зад него стоят НДСВ, левицата, както и депутати от опозицията. В банковите среди подкрепят умерената и предвидима политика на Искров. В момента юристи обмислят как мандатът му да бъде предсрочно прекратен и той да бъде избран отново за управител на БНБ преди изборите.

***
"Прокурори дърпат стола на хасковския кмет", информира "24 часа". Хасковската окръжна прокуратура поиска от съда да отстрани от длъжност хасковския кмет Георги Иванов, обяви шефът на местното обвинение Елена Катранджиева вчера. Това става 2 дни след като лидерът на "Ред, законност и справедливост" Яне Янев извади списък на 10-те най-корумпирани български кметове, който се оглавява от Иванов. "Мотивите са, че той пречи на разследването, след като не е отговорил конкретно на три писма на дознанието с питания по две наказателни производства", обясни прокурор Катранджиева. "Искането за отстраняването ми е 200% политическа поръчка преди предстоящите избори", коментира Георги Иванов.

***
"Всяка коалиция е по-добра от повторен вот", подчертава в интервю за "Стандарт" президентът Георги Първанов. Той не се наема да прогнозира кои партии ще водят преговорите за формиране на кабинет след изборите за Народно събрание. "Във всеки случай смятам, че би било много добре, да не кажа, че е задължително този път, за разлика от 2005 г., правителството да се формира на първи мандат. С мандата на победителите. Опитът ми показва, че всяка следваща стъпка усложнява преговорите и вътрешното разпределение, в това число и кадровия състав на Министерския съвет", посочва държавният глава. Според него независимо от известната поляризация, която се очаква в бъдещия парламент, трябва да се осъзнае, че и най-трудната и сложна, нехомогенна идеологически коалиция ще бъде по-добър вариант от повторни избори и служебно правителство в условието на криза. Първанов поставя като задача на задачите постигането на управленска воля за излизане от кризата.

***
"40 на сто предпочитат нови избори пред коалиция ГЕРБ-БСП", отбелязва "Труд". След парламентарните избори най-вероятно няма да може да бъде сформиран коалиционен кабинет и ще се върви към нов вот. Тази прогноза направи вчера социологът Юлий Павлов въз основа на данни от последното национално представително изследване на ръководения от него Център за анализи и маркетинг. Следизборна коалиция между ГЕРБ и БСП се приема едва от 28 на сто от анкетираните. В момента ГЕРБ събира 27,5% одобрение от гласоподавателите. На втора позиция е БСП - 16,7%, следва ДПС - 9,2 на сто, "Атака" 6,7% и "Синята коалиция" - 4,1%.

"ГЕРБ увеличава преднината пред БСП, но интригата за бъдещото управление остава", сочи проучване на "Арфа Рисърч", представено в "Дневник". По-голяма мобилизация за гласуване след началото на кампанията за евроизбори 2009, увеличаване на преднината на ГЕРБ пред БСП и запазване на интригата около формулата на управлението след вота за национален парламент, са основните изводи от проучването. Намерение да гласуват за представители в Европейския парламент заявяват 38 на сто от анкетираните. ГЕРБ влиза в кампанията с потенциал от 32,6% от реалния вот. БСП събира 24,5% от подадените гласове. ДПС и "Атака" си разпределят по 12 и 10 на сто. Подкрепата за "Синята коалиция", "Ред, законност и справедливост" и НДСВ на старта на кампанията ги поставя на границата за влизане в Европейския
парламент.

"Кампанията сваля, а не повишава активността за гласуване", отчита социологът Юрий Асланов. В анализ за "Монитор" той посочва, че в посланията и в поведението на основните политически субекти, е заложено нещо, което по-скоро отблъсква потенциалните избиратели. Ако активността спадне драстично и пред урните се появят само т.нар. твърди ядра, съотношението между основните политически сили ще претърпи съществена редакция. При избирателна активност под 40% със сигурност всички освен първите четири формации - ГЕРБ, БСП, ДПС и "Атака", ще останат извън парламента.

***
"Белият пиар на Борисов окуця", коментира "Сега". Според автора Бойко Борисов тънко и хитро, почти незабележимо, каза една важна новина, която не предизвика реакция. Новината бе, че той няма да се кандидатира за депутат, а се готви направо за премиер. Но думите, че заради отказа да води листа губи "поне десет депутатски места", са чиста поза и за кой ли път - огромен, празен шум. Симпатизантите му, а и протестният вот, който ще обере, въобще не се вълнуват дали ще е претендент в n-ския избирателен район, или не. В предизборната кампания Борисов трябваше да се насочи към онова малцинство, което му липсва, за да направи мнозинство в парламента.

***
"Седесари бягат при Бойко", пише "Стандарт". Сините от област София вчера се срещнаха с председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов. Водени от лидера си Чанко Дучев, те заявили пред Цветанов че искат да станат част от Генералската партия. Цялата софийска област оцветена в синьо ще стане част от структурите на ГЕРБ до дни. Причината за напускането на областните седесари са скандалите в партията им и разочарованието, че от 20 години за пръв път СДС не отива на избори.

***
"Никой не може да заобиколи БСП във властта", заявява в интервю за "Труд" Румен Овчаров, шеф на бюджетната комисия в парламента и председател на БСП-София. Той е категоричен, че без БСП не може да има стабилно управление. Овчаров коментира и промените в избирателния закон. "90% от българите искат да има мажоритарен елемент на изборите, ние го въведохме. Наложихме нещо, въпреки своите разбирания за избирателната система, за да бъдем в унисон с желанията на обществото. А не въведохме истинска мажоритарна система, защото нямахме достатъчно подкрепа."

***
"Политиците могат да говорят 40 минути, без да кажат нищо" - наблюдението е на старши асистент Владислав Миланов, преподавател в Софийския университет. Пред "24 часа" той представя изследване за езика на политиците. По думите му най-дразнещи са диалектните явления, които не би трябвало да намират израз в официалната езикова ситуация. Ние приемаме, че парламентарната трибуна е официален орган, че от тази трибуна трябва да се чува хубавото българско слово, напомня Миланов.

***
"Регистрираме в КАТ 2 пъти по-малко коли", отбелязва "Труд". С близо два пъти е намалял броят на регистрираните моторни превозни средства в КАТ в сравнение със същия период на миналата година. Според комисар Алекси Стратиев - началник на КАТ - "Пътна полиция", една от основните причини за резкия спад е световната финансова криза. По данни на "Пътна полиция"
внесените у нас автомобили на възраст над 20 години са спаднали с близо 80%, а България постепенно се разделяла с имиджа си на "приют на западните автоморги".

***
"Станишев: 2 млрд. лева е печалбата от еврочленството ни", отбелязва "Класа". Въпреки свиването на икономиката с 3,5% през първото тримесечие на годината, през април и май вече се наблюдава съживяване на дейността на фирмите. Това заяви премиерът Сергей Станишев в Благоевград при откриването на Международния икономически форум "Струма". Антикризисният план на правителството се изпълнява, а предприятията търсят по-гъвкаво нови възможности, допълни премиерът. Като се приспадне вноската на страната ни към ЕС, чистата печалба от еврочленството ни е близо 2 млрд. лева, изчисли Станишев.

"Кабинетът се отказал от предизборно охарчване", информира "Труд". Имаше вариант пред България да изразходва резервите, да вземе заеми и да харчи преди изборите. Но ние не направихме това, което щеше да бъде бомба със закъснител за следващото правителство. Това заяви вчера вицепремиерът Ивайло Калфин след среща с Българския форум на бизнес лидерите. Според него в ситуация на криза е нералистично да се гони излишък в размер на 3,5% от брутния вътрешен продукт. Целта е балансиран бюджет - без превес на разходите над приходите.

"Натрупахме 6,3 млрд. лева дългове за данъци", съобщава "Труд". Това сочи последният бюлетин за хората с данъчни задължения на Националната агенция за приходите. Само за април в него са включени 188 нови фирми и физически лица. 29 от тях са от Пловдив, които дължат над 4,9 млн. лева. На 221 собственици и управители на фирми с неплатени данъци е наложена забрана за
напускане на страната, а на 238 ще бъдат отнети различни лицензи.

"Дават 200 млн. евро за малкия бизнес", научаваме от "Стандарт". Вчера Министерският съвет одобри създаването на холдингов фонд към Българската банка за развитие, който ще се захрани с 200 млн. евро. Парите са по програмата JEREMIE на Евросъюза. Те са предназначени за малките и средни фирми в България, които трудно получават банково финансиране.

"Преброиха 150 наши медии в чужбина", отбелязва "Труд". Над 150 вестници, списания, радио и тв продукции се правят от сънародниците ни в чужбина, стана ясно на Петата световна среща на българските медии, организирана от БТА. В регистъра на държавната агенция за българите в чужбина са записани 70 печатни издания, 40 сайта, 30 предавания за радио и 10 за телевизия. Да се създаде общ портал с материали от всички български издания в чужбина предложиха от агенцията.