Едва ли има любител на приключенията, който да не се е питал какво е усещането да се изправиш лице в лице с едни от най-зловещите хищници на земята. Както и едва ли има почитател на науката, който да не е мечтал поне веднъж да надникне там, където никой преди него не е стъпвал. Авторите на новия филм "Чудесата на океана" 3D обещават отговори на всички въпроси.

"Чудесата на океана" е най-новият филм, създаден по технологията Ай Макс. Тя създава илюзията за триизмерни изображения, като снима обектите с две камери, които имитират разположението на човешките очи. За да създадат усещане за реалност, огромните камери използват и 70 милиметрова лента - почти два пъти по-голяма от стандартните 35 милиметра.

"Изживяването е много по-пълноценно, гледайки го на огромния IMAX екран, където едно малко движение или завъртане с камерата придобива гигантски размери", казва Донна Цветкова, маркетинг мениджър.

Всяка от специалните камери тежи около 150 килограма и е толкова шумна, че се налага околният звук да бъде записан по-късно. Снимането под вода с такава технология е истинско приключение. За да улесни работата, режисьорът на "Чудесата на света" Жан-Жак Мантело използва умалени дигитални камери.

Той е заснет почти изцяло на естествена светлина. За разлика от традиционните филми, които се заснемат за морския живот, те се осветяват допълнително в червената гама. Така се получават доста наситени цветове, които са обаче доста различни от реалността.

Създателите на премиерното заглавие поглеждат в дълбините на световния океан - от Големия бариерен риф край Австралия до водите край Бахамските острови.

"Трябва да се знае, че кораловите рифове са доста заплашени в момента. Много често риболовните кораби траулират дъното и по този начин разрушават коралите и съответно нарушават среда, в която могат да живеят тези ценни видове", казва Константин Иванов, член на природозащитна организация.

В създаването на филма работят едни от най-големите природозащитни организации. Те ще обяснят, че красотата на коралите също е застрашена. Причина за това е затоплянето на климата и повишението на средните температури в световния океан. Те започват постепенно да избледняват – този процес се казва "избеляване". Като причината за това е че, коралите са в тясно взаимодействие с едни малки видове водорасли, които фактически дават този много красив цвят, който кораловите рифове имат, когато човек се гмурне с водолазна техника.

Тези красиви места по света досега са оцелели по един или друг начин. Обикновено това става, защото някой се е погрижил за тях. Така че всеки от нас, когато ходи на някакви красиви места, е добре да се замисля за това.

За представянето на "Чудесата на океана" следващата седмица в България ще гостува режисьорът на филма Жан-Жак Мантело. Предстои и изложба съвместно с Националния природонаучен музей, от която всички любопитни ще разберат, че и в Черно море живеят не толкова познати видове корали.

 

Култура & LifeStyle

Спортните събития от деня

Гледай bTV на живо

Времетo