Ботаническата градина съдържа над 3000 растителни вида. Тя разполага с най-богатата у нас колекция рози, с над 200 вида орхидеи, с разнообразие от хранителни, ароматни и водни растения. Колекциите й от тропически и субтропически видове са най-големите на Балканския полуостров. А кактусите в оранжерията са 377 вида.

И тази година по случай Деня на Земята се организират пролетни срещи с растенията. Освен многообразието от интересни видове, които може да видите, специалисти ще разказват и малко известни факти за тях.

Оказва се например, че плодът маракуя всъщност е едно изключително красиво растение. Към неговия род се отнася и така нареченият страстоцвет, който цъфти винаги около Страстната седмица и чиито листенца наподобяват трънения венец на Христос. В колекцията на Ботаническата градина има над 10 такива вида.

Друго интересно растение е бронфелзията, която е получила популярното име "вчера, днес и утре", заради промяната всеки ден в окраската на цветовете. Също така и ароматната морая, използвана за направата на балсами, както и красивите бонгевилии, едни от най-популярните декоративни растения в тропическите страни.

В Оранжерията отглеждат и агапантус или както е известен - цветето на любовта, а също и растението на Мики Маус, кръстено на анимационния герой заради обагрените в червено чашки и черни плодчета.

Мушкатата пък - най-продаваната група цветя в света, са на особена почит в Оранжерията. Създадени са хиляди сортове мушкато, като някои от тях, например индришето се използват за приготвяне на сладко или пък за направата на ароматни треви.

"Нещо интересно е, че в последните години се откриват ценни качества във видове мушката, използвани от местното население в Южна Африка, като специално един от видовете паларгониум сидуидес или паларгониум рениформе. Веществата, които се съдържат в него и имат качествата на един естествен антибиотик. Те въздействат при белодробни заболявания със силата на естествените антибиотици, но без вредните последствия за микрофлората на организма от прилагането им", казва Антоанета Петрова, директор на Ботаническата градина.

По време на пролетните срещи всеки ден от 12 и от 15 часа се организира специална екскурзия с беседа из Комплекса. Демонстрации на засаждане и пресаждане на растения пък се правят от 13 и от 16 часа.

Пролетните срещи ще продължат до края на тази седмица. От 10 до 17 часа всеки, който желае, може да се разходи сред красивите растения на Оранжерията, да научи за нови и интересни видове или пък да получи консултация от специалист.

 

Култура & LifeStyle

Спортните събития от деня

Гледай bTV на живо

Времетo