Навършват се 74 години от създаването на държавно радио в България. На 25 януари 1935 година Цар Борис Трети издава указ, с който радиоразпръскването става държавна собственост.

Дотогава в София излъчва радиостанция, управлявана и стопанисвана от общественото сдружение "Родно радио", в което участват големи български интелектуалци. Междувременно регионални програми на подобен принцип са създадени във Варна и Стара Загора. За първи директор на държавното Радио София е назначен Панайот Тодоров, известен с псевдонима Сирак Скитник.

Със създаването на държавното радио, програмата се разширява по обем и обхват, обогатява се и съдържанието й, което освен музика, включва и сказки с научно-популярен характер и новини. Създават се първите музикални радиосъстави.

Рожденният ден на БНР беше отпразнуван с концерт-церемония и връчване на годишните награди "Сирак Скитник" – 2008 в зала България. Симфоничният оркестър на БНР, с диригент Емил Табаков изпълни сюити из балетите на Чайковски "Лешникотрошачката" и "Лебедово езеро".

"Първите радиопредавания навършиха 80 години, но при нас летоброенето започва с указа на Царя”, обясни в студиото на bTV Валерий Тодоров, генерален директор на БНР.

Идеята първото радиоизлъчване да започне в Шумен по онова време била отхвърлена, заради опасенията на хората, че кокошките им няма да снасят.

"Националното радио издържа на конкуренцията през годините. През последната година се повиши пазарният ни дял, рейтингите на всички програми скочиха. След включването на радио Видин, програмите на Националното радио станаха 10 – всички са 24-часови", каза генералният директор на БНР.

Разговора с него чуйте в прикачения файл

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето